недеља, 19. фебруар 2017.

Fit bar

Njeno veličanstvo, tzv Bonžita, jedan od prvih recepata oje sam počela da pravim kada sam krenula sa zdravijim obrocima. Ne preporučujem da pravite kada ste sami, jer nećete imati granicu, zaboleće vas nepca od žvakanja. Smesno je koliko dosta ispadne za mali novac, plus je brzo. Ovde se ništa ne peče, može da se ponese u torbi za užinu i može da stoji nekoliko dana u frizu, dakle spas u pravi čas.


Potrebno:
-100g integralnog kornifleksa
-100g ekspandiranog integralnog pirinča
-50g pečenog susama
-30g pečenog suncokreta
-50g suvog voća(grožđe, brusnice ili sitno seckane smokve, urme, kajsije)
-30g lana
-4 kašike ječmenog slada

Najpre neka reč o ječmenom sladu. Čitala sam razne komentare, da je dobar i ne, ali smatram da ništa nije dobro ako se preteruje. Ova količina od 3 kašike na celu meru nije strašna, a i nećete svaki dan jesti ovo. Za sada sam u zdravim hranama nalazila ječmeni slad pod nazivom Malteks u manjoj teglici oko 300ml i onoj velikoj oko 700ml, cena mu je pristupačna. Na etiketi piše da je dijetetski proizvod, prirodan zaslađivać i slično.

Za ove barove je potrebno otopiti ječmeni slad na pari ( metalnu posudu sa sladom stavite u vrelu vodu) da bude što više tečan. Ovo se može praviti i sa medom, ali ipak slad bolje veže sve jer je lepljiv prilično, kada ga kupite videćete o čemu pričam, U veliku posudu sipajte sve suve sastojke, ova kombinacija je neka moja, možete i drugačije(bitno da imate oko 300g "suvih" sastojaka, to je ispalo kao neka srazmera koja mi bude taman da se dobro poveže sve) , a onda sve to zalijete otopljenim sladom. Sve pomešate dobro, potrebno je da slad "uhvati" sve sastojke i poveže ih(ako je previse slada dodajte još malo suvih sastojaka i obrnuto. Na veliki pleh ili neku tacnu stavite pek papir i razlijete ovu masu pa je dobro utapkate prstima(sami odredite koje debljine želite da bude, mozete i pritegnuti nečim odozgo da se bolje upresuje. Sve odložite u friz da se stegne, posle bar 1h  isečete barove željene veličine i uvijete u samolepljivu foliju(to preporučujem da biste sačuvali svežinu, a i da ne bi upilo mirise od druge hrane dok ga čuvate u frizu). Sve ovo možete i da prelijete crnom čokoladom ili da ubacite sitne komadiće u smesu, idejama nikad kraja. 
Нема коментара:

Постави коментар