субота, 18. фебруар 2017.

High proteinMožda nekada preteram sa kombinacijama, ovaj put mi je ručak bio šaren i sadržajan. Sve je posno i bez ulja, nekome će zvučati bezukusno, ali sam navikla da imam ovakav ručak, tipičan eat clean. Tu vidite i soju, neki imaju predrasude  da je GMO, smatram da nam niko ne garantuje više ni za šta pa je i zbog toga imam povremeno na tanjiru. Potrebno:
-3 kašike zrna sočiva
-3 sojina odreska
-1 paradajz
-1 manji luk
-so, kari, biber, soja sos


Sočivo operete par puta u hladnoj vodi, ocedite, prebacite u šerpu i nalijete sa 3x više vode, kuva se oko 20ak minuta. Kada se skuva ocedite dobro od vode i blago posolite, dodajte biber i kari po ukusu. Sojine odreske takođe kuvate u vodi tako što nalijete vodu preko odrezaka jer oni nabubre skoro duplo (vodu blago posolite). Ako niste sigurni da su kuvani (treba da izgledaju kao na fotografiji kada se iseku) prepolovite ih pa vidite kakvi su unutra. Kada se skuvaju dobro ocedite od vode, između dlanova (pazite da se ne izgorite jer su unutra puni vrele vode). Prebacite u posudu i začinite sa kašikom soja sosa koji je slan (kupujem shoyu, u zdravoj hrani) i malo bibera. Odreske možete iseći na manje kockice kao što sam ja ovde, lepše će primiti začine. Ostatak tanjira je salata, dakle samo isečete kako volite paradajz i luk.


***


Mnogi će se pitati sta je to levo? To je, pa može se reći namaz, recept sam našla davno na internetu. Zanimljivog ukusa, može se dodati direktno u neku salatu i zameniti ulje i sirće, ili se mazati na neki dvopek, hleb i sl. Vrlo je jednostavan za pripremu, a od recepta koji sledi ispadne otprilike puna teglica od 200ml.

Potrebno je:
-1 šolja od 180ml sirovih oljuštenih semenki suncokreta
-4,5 maslina
-1 kašika soka od limuna
-2 čena belog luka(ko voli može i više)
- biber, aleva paprika po ukusu

Najpre potopite semenke u vodu da malo nabubre, neka pređe voda oko 3 cm iznad površine semenki. Potrebno je da stoji bar 3h. Nakon tog vremena ocedite od vode i prebacite u blender ili secko, pa ostale sastojke: masline, beli luk, sok od limuna, biber, kašičicu aleve paprike. So meni nije bila potrebna jer su masline već dovoljno jake. Ako je pregusto dodajte par kašika vode da se bolje povežu sastojci. Čuvajte u staklenoj tegli u frižideru, meni je stajao lagano 4 dana bez promene ukusa.
Нема коментара:

Постави коментар