недеља, 19. фебруар 2017.

Rice up



Pirinač, nista novo, nista komplikovano ali svako ima svoju verziju pripreme.  U ovom postu ću predstaviti svoju, detaljno, da ne bude da samo meni ispadne dobro. Biće to neka baza koju uvek možete da nadogradite povrćem koje volite. 

Potrebno:
-1/2 čaše(od 180ml) integralnog pirinča
-1 manja šargarepa
-1/3 šolje(od 180ml) kukuruza šećerca
-so, biber, kari

Pirinač dobro operite u par voda, zatim ga sipajte u šerpu i prelijte sa 3 x više vode. Šerpu stavite na ringlu uključenu na pretposlednji nivo. Spremite kolutuće šargarepe pa i njih dodajte, pošto se kuvaju priblizno isto vreme. Fora je da dodajete povrce u skladu sa tvrdoćom(dužinom kuvanja). Pirinač se kuva oko 20 do 25 minuta. Kukuruz šećerac dodajte nakon nekih 15 minuta, jer njemu nije potrebno puno. Najjednostavnije je da izvadite zrno i smrvite između dva prsta tako ćete vodeti da li je kuvano unutra(ako ima još beličaste sredine kao brašno onda nije). Kada je sve skuvano ocedite ga od vode dobro i isperete jednom, da se skine skrob sa zrna i povrća, lepse je i manje će se lepiti. Ringlu samanjite za još jedan stepen i na teflonski dublji tiganj stavite kašiku ulja(trenutno koristim od koštice grožđa, neutralno je, probajte) . Zatim u to dodate svo povrće, pirinač, blago posolite i začinite sa karijem( ja onako odokativno pređem prahom preko površine, lako ćete dodati još ako nije dovoljno) i biber oko prstohvat. Sve se blago izmeša, dakle nije poenta da dobijemo kašu već rastresitu masu. Ovo "provlačenje" kroz ulje kako ga ja zovem, traje kratko, koliko da se sjedini sve. Sklonite sa ringle i poklopite malo pre služenja kako bi svi začini odradili svoje. Od ove količine dobijate jedan bogati prilog, mozda i prejaka porcija, ali ovo mozete da jedete i dva dana posle(provereno super stoji u frizu). Ovde je kombinovano sa pilećim mesom, koje samo "pržim" na suvom tiganju pod poklopcem sa malo vode(bukvalno je potrebno 10ak minuta). Pored ove kombinacije možete i dodati šampinjone tako sto njih prvo proprzite u tiganju sa onom kašikom ulja pa onda dodajete povrće pirinač i začine. Svu količinu možete i napravti duplo pa da imate obrok za dva, tri dana jer sa ovim prilogom ide sve. Pored toga odličan za poneti, može se jesti i hladan.




Нема коментара:

Постави коментар