понедељак, 27. фебруар 2017.

Vegiz

Početak posta, dao mi je ideju da vas obradujem jednim receptom koji je skroz na vodi. Recept se može obogatiti začinima, i malo preliti uljem, naravno ako tako više volite. Ove ćuftice se peku, pa su zgodne za poneti, pune proteina i sa manjim udelom ugljenih hidrata. Sadrže luk, eto još jedne opcije jela sa njim, pa možda uspem da vas ubedim da ga jedete više.



Potrebno:
-8 kašika suvog zrna zelenog sočiva
-2 srednje šargarepe
-4 do 5 čena belog luka
-1 srednja glavica crnog luka
-so, biber, aleva paprika
-4 kašike mlevenog lanenog semena (ukoliko postite na vodi onda uzmite mekinje)
-kašičica psilijuma(poželjno, mada može da prođe bez)


Obarite sočivo i šargarepu zajedno, ubrzaćete proces. Potrebno je da se skuva dobro (sočivo mi se kuvalo oko 20 minuta u 3x više vode od količine zrna). Kada to bude gotovo, dobro ohladiti i ocediti. Šargarepu i crni luk izrendajte na krupno rende, beli luk na sitno pa sve sjedinite sa sočivom. Da bi se svi sastojci sjedinili potrebno je da dodate mleveno seme lana, i koju kašiku vode da bi se bolje povezalo. Kao što sam napomenula ako postite na vodi dodajte mekinje(pšenične ili ražane) umesto lana da povežete masu, takođe može brašno od leblebija. Posolite  po želji, dodate biber i alevu papriku ukoliko volite. uključite rernu na 200 stepeni, jer je poželjno da masa odstoji. Oblikujete kuglice i ređate na pek papir ili alu foliju. Peče se dok ne porumeni, jer su svi sastojci već termički obrađeni pa je potrebno samo da se zapeče. Od ove količine mi je ispalo 18 malih ćufti. Odlične u vreme posta, ali i u kombinaciji sa mrsnom hranom. Odlično idu uz mlečne proizvode ili neke paradajz sosove.






Нема коментара:

Постави коментар