недеља, 26. фебруар 2017.

Vulkan salata


Erupcija ukusa, tipična južnjačka salata. Prilično je intenzivna jer je sa pečenom paprikom, ako je nemate časkom ispecite par komada na tiganju, i to sam probala. U pravom receptu koji sam dobila od drugarice ide mnogo ulja i sirćeta, smatrala sam to nepotrebnim pored ostalih moćnih sastojaka. 

Potrebno:
-3 pečene crvene paprike
-1 veća šargarepa
-50 g suvih šljiva
-2 kašike seckanog mladog luka ili praziluka
-1/2 šolje kukuruza šecerca
-1 kašičica senfa
-2 kašičice sirćeta
-1 kašičica ulja 
-so po ukusu

Šargarepu oljuštite i skuvajte u komadu, pred kraj kuvanja dodajte šećerac jer njemu ne treba mnogo vremena za kuvanje. Dobro ocedite i ohladite šargarepu i šećerac, iseckajte papriku na što sitnije "kockice",  šargarepu, luk i suve šljive takođe. U veću posudu sipajte šargarepu, šecerac, luk, suve šljive i papriku lagano izmešajte spatulom. Od senfa, ulja i sirćera umutite viljuskom u manjoj posudi masu za preliv salate. Možete koristiti ulje po ukusu, ja sam od koštica grožđa, naravno može maslinovo, suncokretovo. Kada se sve sjedini sa prelivom onda posolite, ja tako radim i onda nikad ne pogrešim. Ovo je prilično redukovana verzija preliva, možete pojačati ulje ili sirce (koristila sam obično, može i jabukovo). Suve šljive su neka vrsta konzervansa u ovoj salati, daju neki specijalni šmek, može se dodati i kašika seckanog suvog grožđa(suvo voće seckam jer tako bolje pusti svoju aromu, vi ne morate). Svemu se mogu dodati kiseli krastavci, jako se dobro slažu, ja ih u momentu nisam imala. Salatu najpre držite bar nekoliko sati u posudi sa poklopcem, uz mešanje (kada se setite) , a na kraju prebacite u staklenu teglu. Ovako pripremljena salata može da stoji u frizu više dana, provereno.

Нема коментара:

Постави коментар