недеља, 19. фебруар 2017.

Weekend pancakes

Sasvim slučajno, bez ikakvog jasnog razloga pravim ih vikendom. Mekane, vazdušaste, blago slatke, i što je najbitnije uvek mi ispadnu savršene. Ukoliko se pridržavate svih detalja u toku pripreme imaćete isti rezultat. Pa da krenemo...


Potrebno:
-2 jaja
-5 kašika mlevenog lana
-1 dobro zrela banana
-1/3 praška za pecivo

Najpre stavite suv teflonski tiganj (imam neki koji ne lepi pa zbog toga suv) da se zagreje. Krećemo sa mućenjem belanaca mikserom, potrebno je da budu dobro umućena u čvrst sneg, zatim dodajete kolutiće banane i nastavljate da mutite. U taj oblak dodajete žumanca i mutite, mutite. Kada se se lepo sjedini (ja nekada jedem i ovako pripremljenu penu, jako je ukusna, ali je bitno da su vam domaća i proverena jaja) dodajete mleveni lan i prašak za pecivo pa mešate blago spatulom. Bitno je da pokreti budu nežni da ne izgubite na volumenu mase. U međuvremenu tiganj se usijao i spreman je za prvu palačinku. Za jednu je dovoljno oko 3 kašike mase, to blago rasporedite na sredinu (ako se plašite da ne zagori može malkice ulja  preporuka kokosovo) da ne bude tanje od pola cm. Ako imate tiganj sa poklopcem ovo je idealna prilika da ga koristite, jer jako lepo nadođu ispod njega. Sačekajte malo da se zapeče, videćete kad se blago isuši površina palačinke odozgo, lagano okrenete na drugu stranu da se i ona zapeče. To je to, gotovo! Od ove smese ispadaju 4 mini palačinke. Možete filovati sa džemom, kikiriki puterom, prazne uz kafu ili mleko. Dobra su opcija za poneti, mogu se i napraviti uveče za ujutru(mada ne preporučujem jer ni jedna palačinka neće sačekati jutro:D) .


Pošto ja volim da izmišljam i tražim supstitute za šećer, došla sam na ideju za sledeći fil( na fotografiji u staklenoj čaši).

Potrebno:
-pola banane
-1 kašičica kakaoa
-2 kašičice kokosa
-5 kašika jogurta regularnog

Sve sastojke dobro sjedinite viljuškom u dubljoj posudi, nije potreban blender i slično, mala je količina da sebi prvite posao dodatnim pranjem sudova. Možete dodati i koju kap neke arome ako volite, vanila, rum i slično. Tako napravljen fil sam kombinovala sa domaćim džemom od šljiva i propečenim semenkama suncokreta.
Ranije sam probala i kombinaciju meda i kakaoa isto je lepa, a još brže se pravi(na 2 kašike meda ide kašičica kakaoa).





Нема коментара:

Постави коментар