уторак, 28. фебруар 2017.

Zrno kaša

Prefina, lagana kaša sa jabukama. Nisam odavno pravila pa sam rešila da se podsetim na nju i utvrdim tačne mere kako bih vam prenela recept. Ova jutros je bila za drugaricu koja je dosla u posetu, a pri tom posti na vodi. Može se jesti hladna i topla, u oba slučaja ćete obradovati svoj stomak. 



Potrebno:
-3 kašike ljuštenog prosa
-1 srednja jabuka(ili dve male)
-1 kašika mlevenog lanenog semena
-1 kašika semenki suncokreta
-1 kašika rogača (nije neophodno)
-1 kašičica cimeta
-1 kašika seckanih suvog grožđa (ili brusnice, suve šljive)
-orašasti plodovi po ukusu
-aroma ruma po želji

Napre dobro isperite zrno prosa, u par voda, a jabuku oljuštiti i iseći na veće komade. Sve staviti u šerpu i preliti sa vodom neka pređe površinu sastojaka za tri prsta. Sve se kuva na pretposlednjem nivou ringle, oko 15 minuta. Pratite da ne pokipi, dolivajte vodu ukoliko je potrebno. Otprilike u isto vreme se skuvaju jabuke i proso. U manju posudu odvojite cimet, rogač, semenke, suvo voće pa u tome ispasrajte oceđenu kuvanu jabuku. Proso ocedite od vode (sačuvajte malo vode od kuvanja u slučaju da vam kaša bude pregusta). Spojite jabuke, proso, dodate orašaste plodove i aromu pa laganim mešanjem ujednačite masu. Podešavate kompaktnost vodom od kuvanja. Dakle ovo možete jesti u vreme posta na vodi, jer  semenke ne pržite, koristite sirove.




Нема коментара:

Постави коментар