среда, 01. март 2017.

Cheese cake



Slani cheese cake, lepo sam počela dan. Poenta je da doručak bude moćan, lep na oko i pripremi nas za ostatak dana. Često koristim kukuruzno brašno, belo i žuto, zavisi koje imam. Palentu ne koristim toliko, a ovaj recept možete i sa njom praviti. Cela priča je jednostavna i najbolje je da ovo pravite uveče za ujutru jer se tako svi sastojci najbolje povežu. Ovo je porcija za jednu osobu, naravno možete praviti i veću tortu.


Potrebno:
-5 kašika kukuruznog žutog brašna
-300ml vode
-1/3 čaše sira (od 180ml)
-1 kašika jogurta
-1 kašičica kajmaka
-par listića suvomesnatog, jedna maslina
-po ukusu neke semenke, začini


Najpre sipajte vodu u šerpu uz prstohvat soli, stavite na ringlu na pretposlednji nivo toplote. Malo pre vrenja kad voda počne da se "čuje" polako dodajte kukuruzno brašno i mešajte. Smanjite ringlu, na ovaj način vam se neće stvoriti grudvice. Sve se kuva oko 15ak minuta, uz povremeno mešanje da se masa ne zalepi previše jer je gusta. Kada se to skuva ostavite da se ohladi. Ukoliko vam se učini previše tečna i kada se ohladi, (to zavisi od krupnoće brašna) dodajte malo mlevenog lanenog semena ono će povezati masu. Spremite kalup za torticu, ako imate metalni za vađenje krofni, onda super. Ja nisam imala kalup za krofne, pa sam ga napravila od flaše (pogledajte fotografije ispod). Kada isečete prsten provucite kroz njega kesu da biste lakše izvadili torticu kada se stegne. Fil pravite od sira, jogurta i kajmaka, dakle samo umutite mikserom sastojke. Obogatite fil seckanim suvomesnatim proizvodima i kockicama maslina pa sve lagano sjedinite. U kalup prvo stavite polovinu kuvanog fila, pa sav sirni fil i onda drugu polovinu kuvanog. Ako hoćete da ubrzate proces hlađenja samo stavite u zamrzivač, časkom će se stegnuti. U sirni fil možete dodati i origano, papriku, bosiljak, kurkumu ili neke semenke. Još jedan predlog, kada kuvate kukuruzno brašno možete staviti 1/3 mleko, a 2/3 vodu, takođe možete dodati i kašiku ulja ili maslaca dok kuvate. Ja kuvam skroz bez masnoća, jer ih ima dovoljno u sirnom filu.

 



Нема коментара:

Постави коментар