петак, 17. март 2017.

Chill salata


Ideja je bila da bude posna salata, kuvano jaje se može, a i ne mora dodati. Malo podseća na rusku salatu, ali je dosta zdravija jer nema majonez. Mada sam ja napravila svoju verziju, čiju ću pripremu objasniti u nastavku posta. Može se kombinovati sa piletinom ili testeninom.


Potrebno za "majonez":

-1 kašika mlevenog lanenog semena
-3 kašike vode
-1 kašika soka od limuna
-1 kašika senfa
-3 do 4 kašike maslinovog ulja
-so po ukusu

Najpre u šerpicu sipajte lan i vodu pa lagano mešajte da se zgusne par minuta ( neka ringla bude na pretposlednjem nivou). Kada se zgusne skloniti da se ohladi pa u blenderu umutiti sa senfom, limunovim sokom i uljem (dodajte jednu po jednu kašiku ulja). na kraju posolite po ukusu i to je to, zdrava opcija. Ako vam je nezgodno da mutite malu količinu u blenderu uzmite manju, dublju posudu i mutite mikserom ( sa jednom metlicom). Ovom majonezu možete podesiti sastojke ako vam je nedovoljno senfa ili limuna dodajte još ili smanjite, zbog toga je najbolje da polako dodajete kako biste našli sebi odgovarajuću kombinaciju.



Potrebno (miks za salatu):

-1 veća šargarepa
-1/3 šolje (od180ml) šećerca
-1/3 šolje (od180ml) graška
-2 kisela krastavčića
-2 jaja (nije neophodno)

Kada kuvam povrće praktikujem da ga u skladu sa tvrdoćom dodajem u vodu. Najpre oljuštim šargarepu pa stavim da se kuva, zatim grašak malo kasnije i onda šećerac. Jaja kuvam odvojeno, pa kad se sve ohladi iseckam na kockice belance, krastavčiće i šargarepu. Žumance možete umešati u "majonezu" da dobiete još puniji ukus. Kada imamo pripremljene sve sastoje samo ih spojimo i ako treba dodamo još soli. To je to, jako zdrava salatica, ako dodate piletinu onda je full obrok praktičan za poneti.



Нема коментара:

Постави коментар