петак, 31. март 2017.

Palačinac


Često nalazim recepte za posne palačinke, uglavnom mi ne ispadnu dobre. Zalepe se za tiganj, pa se lome kada ispečem. Tu sam stala sa isprobavanjem i rešila da napravim svoju verziju, utvrdila mere i sad vam donosim svoj recept. Imaju minimum sastojaka kao i svaki moj recept, pa da krenemo...

Potrebno:
-3 kašike integralnog pšeničnog brašna (pretpostavljam da može i ječmeno, ražano)
-3 kašike heljdinog brašna( poželjno)
-1 kašika mlevenog lana
-1/4 kašičice sode bikarbone
-1 kašičica maslinovog ulja(može i neko drugo po izboru)
-200ml kisele vode



Najpre u maloj posudici pomešajte kašiku lana sa 3-4 kašike tople vode. To vam je zamena za jaja, ona će povezati bolje sastojke. Zatim uključite ringlu na najjače i stavite tiganj od teflona(poželjno) da se greje. Na kraju pravimo masu, dakle u veću posudu sipajte sve suve sastojke, dodate lan koji je malo odstajao pa dodajte ulje. Malo sve izmešajte i onda polako dodajete kiselu vodu, mora da bude malo gušće nego za obične palačinke. Uzmite u obzir da će se masa u toku pečenja u posudi malo stegnuti, zbog lana i heljdinog brašna. Tiganj nije potrebno podmazivati, samo da bude dobor ugrejan i nema problema. Masu samo sipajte na sredinu i okrenite tiganj da se razlije u željeni oblik, malo sa jedne pa sa druge strane i to je to, gotovo! Od ove mase ispadne oko 6 palačinaka regularne veličine. Naravno možete praviti i mini palačinke, kako vam volja. Mogu da stoje par dana, da se jedu uz slano i slatko. Ja sam ovde kombinovala spanać, sir i jogurt pa tima filovala.


2 коментара: