четвртак, 23. март 2017.

Prosta pita




Naziv je dobila jer je jako jednostavna i ima malo sastojaka. Počela je sezona spanaća pa sam jedva dočekala da ovu ideju sprovedem u delo. Količina sastojaka je za malu pitu, veličina pleha mi je bila kao dezertni tanjir (prečnik 13cm). Vi naravno možete duplu meru pa veći pleh, kako vam volja.

Potrebno:
-1 srednji crni luk (može i praziluk, možda je i lepše, ali ja nisam imala)
-6 kašika ljuštenog zrna prosa (sameljite u multipraktiku da bude kao brašno)
-oko 150do200g sirovog spanaća (otprilike tri šake kada zgrabite iz kese)
-2 kašike maslinovog ulja
-so, biber




Rernu uključite na 200 stepeni. Zatim kratko na ulju prodinstajte luk (ja ga rendam na veliko rende) pa dodajte seckani spanać ( ne sitnite ga previše, možete i samo da ga iskidate). Ringla neka bude na pretposlednjem nivou, mešajte povrće, da ne zagori. Kada spanać opusti dodajete mleveni proso i vodu, oko 180 ml. Ringlu isključite i sjedinite "testo" mešanjem na ringli. Potrebno je da masa bude ređa ali da se ne odvaja voda previše. Količinu ulja možete povećati ili dodati neku pršuticu, ali ja sam htela da ovo bude jednostavno jelo pa sam ostala na dva sastojka. Sve to posolite i pobiberite pa izlijete u pleh, obložen pek papirom ili alu folijom. Peče se oko 25 minuta. Odozgo možete posuti i nekim semenkama, ali prvo nek se zapeče par minuta pa onda stavite semenke. Uvek možete povećati količinu spanaća ili zameniti za blitvu, to je na vama.  Ne znam kako bi ispalo sa smrznutim spanaćem u briketima. Fora je da on ostane ovako trakast, krupno sečen kako bi sve bilo dekorativnije i da pita ne bi izgubila volumen. Ovo je odlično uz mlečne proizvode kao doručak.


Нема коментара:

Постави коментар