субота, 11. март 2017.

Tip top salata


Odavno razmišljam o ovoj super hrani, crnom pasulju. Nisam mogla da ga nađem lako u prodaji, a da je rinfuz, uglavnom su bila organska pakovanja sa ne bas primamljivom cenom. Karakterističan je za Južnu Ameriku, tamo se uzgaja, ali je kod nas postao popularan zbog svog nutritivnih vrednosti i lekovitih svojstava.
Što se tiče nutritivnih vrednosti, premoćan je, pure protein. Na 100g sadrži 21g proteina, 0,9g masti,a takođe je bogat magnezijumom, selenom, kalcijumom. Od lekovitih svojstava izdvajaju se povoljno uticanje na probleme sa reproduktivnim organima, za bolove u zglobovima. Pošto je bogat gvožđem i selenom povoljno utiče na osobe koji imaju problem sa anemijom kao i za žene u menopauzi. Ukoliko trenirate super je izvor proteina i uz dodatak nekog povrća ili salate može biti jako zasitan obrok. Pored sočiva on je super opcija za vegeterijance i vegane jer je odlična zamena za meso. Ukus mu je intenzivniji i jači od drugih vrsta pasulja na koji smo navikli, mesnate je strukture i jako bogat vlaknima zbog čega je super dijuretik.
Može se naći suv ili kuvan u konzervama, kao i uvek ja preporučujem da ga sami kuvate pa tako skuvan možete i zamrznuti. U nastavku posta ću pokazati kompletu pripremu i jednu opciju laganog obroka koja neće biti težak nikom da pripremi. Takav obrok se može poneti u lunch box, bićete siti i osećaćete se dobro jer ste imali kvalitetan obrok.
Najpre sam kupila 200g pasulja, planiram da deo zamrznem, jer mi je tako uvek lako dostupan. Potrebno je da potopite minimalno 8h u vodi, neka pređe dobra tri prsta voda preko površine pasuljapa u to dodajte na vrh noža sode bikarbone. Na ovaj način ćete ga brže skuvati i biće lakši za varenje, dakle poželjno je, nemojte da vas mrzi. Ja to uradim uveče i ujutru kada ustanem samo odbacim tu vodu u kojoj je stajao pa nalijem novu isto više od nivoa pasulja. dok popijem kafu, doručkujem on bude gotov. Ako se plašite da vam ne ispuca, pred kraj isključite ringlu i onda ga ostavite u toploj vodi još malo, meni je samo par zrna puklo, jako je lepo izgledao. Kao i pirinač ja ga delim na pola u toku kuvanja da proverim da li je gotov, ali za sat vremena se mora skuvati. Posle tog vremena samo ga ocedite i odvojite za obrok, a ostatak kada se ohladi elegantno zaledite u porcijama. Imaćete ga uvek u rezervi, za salatu ili dodatak nekom drugom jelu. Ovaj put sam pravila Tip top salatu, jako dekorativnu bila mi je kompletan obrok, bez mesa. 



Potrebno:
-2/3 šolje (od 180ml) kuvanog pasulja
-1 manji paradajz
-4 masline
-prstohvat kima i soli
-beli i crni luk po ukusu
-par kapi ulja

U činiju sipajte pasulj, preko iseckajte paradajz, luk i masline. Malo prelijete uljem, pa pospete kimom i posolite. Može se dodati i kukuruz šečerac ili mladi sir. Obrok tip top, a može se i poneti u lunch box-u. Meni je ovo savršeno, a ovaj crni pasulj me oduševio punoćom ukusa.

Нема коментара:

Постави коментар