уторак, 11. април 2017.

Dupla pita





Mirisna i zdrava, pita sa spanaćem koju morate probati. Sastojci su jako jednostavni, ali sam način pripreme je izdvaja od drugih. Super je za osobe koje izbegavaju gluten jer su brašna kukuruzno i heljdnino, tako da je mogu lagano jesti. Pored svega toga lepo se seče i ako je spremite za goste biće oduševljeni.

Potrebno:
-6 kašika heljdinog brašna
-9 kašika kukuruznog brašna (ovde belo)
-1/2 kašičice sode bikarbone
-oko 300 ml kisele vode
-prstohvat soli
-kašičica maslinovog ulja ( može bilo koje)
-2 veća ili 3 mala jaja
-250-300 grama svežeg spanaća
-oko 100ml jogurta
-šolja od 250ml sira (kod mene je bilo oko 8 kriški običnog belog)

Najpre uključite rernu na 180 stepeni da se greje. Zagrejte vodu u šerpi i malo pre nego što počne da klju;a ubacite očišćen spanać. Potrebno je samo kratko da bude u vodi, čak i da ne provri skroz, čisto da odmekne. Onda ocedite spanać i isperite pod hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja i sačucate boju. U većoj posudi pomešajte oba brašna, dodajte sodu, ulje i so pa zamesite testo sa kiselom vodom. Neka vam bude ređe, kao za neke mafine, pa u skladu sa time dodajte vodu po malo. U pleh (kod mene prečnika 24cm) koji ste obložili pek papirom ili alu folijom izlijete testo. Potrebno je da se peče nekih 5-7 minuta, da se stegne i uhvati korica. Dok se to peče spremite fil koji ide preko, a možete i malo ranije da ne biste trčali. Dakle umutite jaja, odvojeno belance od žumanca, a u drugoj posudi umutite sir sa jogurtom pa te dve mase spojite i dodajte krupno seckan spanać. Kada vam se prva kora ispekla malo preko sipajte drugi sloj i pospite semenkama po ukusu (ovde susam). Vratite u rernu i pečete dok se ne stegne i drugi sloj, i porumeni. Nisam sigurna koliko mi se peklo, ali sigurno nekih 20ak minuta još. Kada bude gotovo sačekajte malo pa izvadite iz pleha i odlepite papir polako.


2 коментара: