субота, 01. април 2017.

Geršla



Ajde malo da jedemo ječam. Nemojte da vas mrzi pripremanje jer skuvan može da stoji u frižideru i par dana. Pošto može da se kombinuje uz slatko i slano ne sumnjam da ćete ga potrošiti brzo. ja nisam znala kako pre da ga spremim, imala sam milion ideja. Bogat je vlaknima i lakše svarljiv od ostalih žitarica. U jednoj čaši skuvanog ječma imate 193 kalorije, što je zaista prihvatljiva brojka pa od njega dobijate hranljiv obrok koji nema mnogo kalorija. Pre kuvanja je potrebno da ga  potopite u vodi minimalno 4h, a najpoželjnije je preko noći(duže od 4h).Na taj način zrno se "budi" kreće proces klijanja pa je takva hrana "vitalnija". Dakle, operemo par puta zrno, i onda nalijemo sa vodom, otprilike tri prsta vode iznad površine ječma. Nakon 4 sata ili više odbacite tu vodu, nalijete istu količinu nove i kuvate do 1 h, ringla neka bude negde na sredini, pa pred kraj isključite i zrno će još da nabubri. Kada kuvate žitarice ako niste sigurni izvadite par zrna i podelite na pola, ako nema "brašnjavog" dela znači da je gotovo. Pošto ste skuvali možete odvojiti deo i isprati pod hladnom vodom, na taj način će zrno biti rastresito i jako lepo ako ga dodajte u salatu. Voda od kuvanje je takođe zdrava, uz dodatak ili meda je dobra da pijete, pogotovu za probavu. Ječam koji ne iskoristim uglavnom čuvam u staklenoj tegli sa sve vodom od kuvanja. U nastavku posta biće predlog za brzinsku kašu koju spremam ujutru, nije potrebno ništa unapred spremati, naravno ako već imate kuvan ječam. 

Potrebno:
-1 šolja (od 180ml) ili količina po želji kuvanog ječma
-1 kašika semenki suncokreta
-1 kašika mlevenog lana
-1 kašičica cimeta
-1 kašika suvog voća po izboru (ovde suvo grožđe)
-1 kašika meda
-sveže voće po izboru (ovde zelena jabuka)
-j kašičica rogača (nije neophodno)
-po želji neki orašasti plodovi

Jabuku izrendajte ili iseckajte, pa onda pomešajte sve sastojke, a možete i u nekom multipraktiku da usitnite sve zajedno. Ako ga usitnite ovako podseti dosta na "žito". Ko posti na vodi ovako može da doručkuje, a i zgodno je za poneti.


Нема коментара:

Постави коментар