петак, 14. април 2017.

Gvozdena


Malo čudan naziv za čorbu, ali ona stvarno jeste snažna. Sastojci su odlični za sve one koji imaju osećaj prolećne malaksalosti, imaju problem sa tzv. krvnom slikom ili anemijom. Pored svega toga jako je lagana, posna i ukusna. Pravila sam je dok sam bila kod kuće sa domaćim sastojcima, mada ne sumnjam da će i vama biti dobra ako koristite one koji nisu skroz domaći. Sastojci su za veću količinu, navešću otprilike šta sam sve stavila i sam način pripreme, pa vi na osnovu toga odredite svoju meru.

Potrebno:
-2 srednje šargarepe
-2 srednja crna luka
-dve šake seckanog korena celera
-5-6 šaka kopriva (može i neki drugi zeleniš, mada sam ja baš htela da ova bude sa koprivom)
-6 kašika zelenog sočiva
-2 srednja krompira
-so, biber, kari
-2 kašike maslinovog ulja


Prvo sam obarila svu koprivu tako što sam je potopila u ključalu vodu kratko, samo da opusti. Malo sam je prohladila i stavila u blender sa časom vode od kuvanja da se skroz izblenda u kašu. U vodu od koprive sam stavila  povrće (šargarepa i celer na kockice, ceo krompir i luk) i sočivo (prethodno isprano par puta) da se kuva. Zatim sam dodala i koprivu, za sve to je potrebno nekih 20ak minuta kuvanja. Volim da ostavim šargarepu i celer u kockicama, lepše izgleda u tanjiru, a skuvan krompir i luk izblendajte pa vratite. Kada su svi sastojci kuvani i pasirani dodajte začine, so i ulje. Može se dodati i peršun na kraju. Ostavite tako sve na toploj ringli da opuste arome, pa možete služiti. Meni ovo nije bio deo obroka, bio mi je ceo obrok uz salatu, jer jako zasiti zbog sočiva.


Нема коментара:

Постави коментар