недеља, 16. април 2017.

Kisela pogača



Najbrže testo za pogaču, bez kvasca i dugih procedura pripreme. Jednostavna srazmera od koje možete praviti i veću količinu pogačica. Super je za doručak uz neke mlečne ili suvomesnate proizvode, a možete je i zaledeti pa imati uvek u rezervi kada ne znate šta doručkovati. 

Potrebno:
-4 kašike kiselog mleka
-8 kašika integralnog ražanog brašna ( može ječmeno, ovseno, pšenično ili speltino integralno brašno ) 
-1-2 kašike maslinovog ulja ( može i neko drugo koje inače koristite)
-prstohvat soli
-1/2 praška za pecivo
-kim, susam

Najpre uključite rernu na 180 stepeni da se greje. U posudu sipati ulje i kiselo mleko pa dodati brašno, kim,so i prašak za pecivo. sjedinite dobro sastojke spatulom pa masu sipajte u pleh ( kod mene je bila šerpica 15cm prečnika) obložen pek papirom. Možete kao ja celu masu u obliku jedne pogače (kao na fotografiji) ili da u većem plehu pravite pogačice. Dakle, nemojte praviti prevelike i debele pogače jer masa nema kvasac. Na primer ako pravite duplu meru neka bude tanja pogača (maksimalno debljine 2 do 2,5 cm). Sve se peče oko 30 minuta, videćete već, potrebno je da nadođe i porumeni. Sačekajte malo pa odlepite pek papir, i to je to vaša pogača je gotova. Ukoliko želite da je zaledite neka to bude dok je sveža, jer će takva biti i kada je odledite. Pošto ima malo soli može se jesti i sa nekim džemom ili puterom.










Нема коментара:

Постави коментар