субота, 15. април 2017.

Praznični kolačići


Čim sam kupila zanimljive modlice morala sam da smislim neki novi kolačić da ih iskoristim. Pošto je bilo vreme praznika i post, odlučila sam se za testo bez jaja, sa minimumom ulja i bez šećera. Malo podsećaju na medenjake, jako su mirisni, hrskavi, a i priprema ne zahteva mnogo vremena. Odabrala sam heljdino brašno kao pretežni sastojak uz malo pšeničnih klica.

***

Pošto često pominjem suve pšenične klice, a i dosta vas me pita šta su i da li ima neka zamena za njih odlučila sam da napišem kraći tekst o njima. Relativno skoro sam počela da ih kupujem i od tada ih često koristim. Kao što sam naziv kaže to su sušene klice od pšenice, naravno mogu se jesti i sveže ukoliko klijate pšenicu u domaćoj radinosti, ali to je već proces za sebe. Smatram da i ovako suve nisu loše, imaju fin ukus i dosta su dobra zamena za mlevene orašaste plodove u raznim receptima.
Mogu se kupiti u skoro svim zdravim hranama i marketima, dosta su rasprostranjene u poslednje vreme upravo zbog svojih zdravih svojstava. Pored toga jako su povoljne pa za njih nije potrebno izdvojiti mnogo novca. Za početak kupite dvesta grama, da probate, ne sumnjam da ćete nastaviti da ih kupujete. Adekvatna zamena za njih bi možda mogla da bude neka vrsta mekinja ili mlevenih pahuljica, ali ja uvek biram klice zbog njihovog sastava jer samo 20% čine ugljeni hidrati.
Što se tiče njihovih lekovitih svojstava možemo izdvojiti to da sadrže selen koji je jako bitan za zaštitu srca i krvnih sudova, sadrži materije koje otklanjaju zamor tako da su odlične upravo za ovaj period kada su prolećni zamori česti. Takođe sadrži vitamine koji povoljno utiču na kvalitet kože. Bogat su izvor proteina (udeo je oko 25%) i gvožđa jer klice predstavljaju najhranljiviji deo zrna pšenice, tj 3% njegove mase.

***


Potrebno:
-5 kašika heljdinog brašna
-2 kašike pšeničnih klica
-3 kašike rogača
-1 kašičica cimeta
-1/3 kašičice sode bikarbone
-1 kašika kokosovog ulja (poželjno jer nisam probala sa drugim uljima pa ne znam koje da vam preporučim)
-2 kašike džema (ovde je bio od kajsije)

Prvo uključite rernu na 180 stepeni da se greje. U veću posudu sipajte sve suve sastojke, izmešajte pa dodajte džem i ulje. Nastavite da mešate dok ne dobijete homogenu masu, mora se mešati rukama jer će na taj način brašno upiti džem i prestati da se osipa. Nije potrebno da pobrašnjavite površinu na kojoj razvijate testo, dovoljno je da stavite pek papir i na njega direktno razvijate. Oblike za kolačiće možete uzeti razne, ja sam koristila razne kao što možete videti na fotografiji. 


Izvađene oblike stavljajte na pek papir i pecite oko 10ak minuta,samo da se stegnu. Ovo je malo tvrđa vrsta kolačića, može se dodati više ulja, a možda i neka kašika kisele vode da dobijete mekaniju verziju. Od ove mase se mogu vaditi krugovi i praviti vanilice, jako su ukusne sa džemom između. Najbolje je da ih čuvate u staklenoj ili metalnoj posudi i po mogućstvu jedete ujutru ili bar malo sačekate da odmeknu i sastojci puste aromu.


Нема коментара:

Постави коментар