субота, 22. април 2017.

Prolećna čorba


Još jedna u niz čorbi, ovaj put sa tikvicama pošto je krenula sezona. Slična kao i prethodne, pa ako su vam se one dopale onda će i ova. Sastojci ultra zdravi i danas svuda dostupni, a priprema čas posla. Pravila sam količinu za 3 serviranja, vi možete menjati, ali pošto može da stoji dva dana neće biti loše da spremite i veću količinu. Pa da krenemo...

Potrebno:
-1 srednja tikvica
-2 srednje šargarepe
-3 čena belog luka
-kašika mlevenog lana
-so, biber, kurkuma i majčina dušica
-po želji možete dodati kašiku maslinovog ili neko drugog ulja, peršun


Pošto kupujem baš mlade tikvice ja im ne ljustim koru, samo odstranim vrh i iseckam na kolutove. Šargarepu ljuštite i seckate na kolutiće pa zajedno sa tikvicama i belim lukom stavite u šerpu sa 4 do 5 šolja (od 180ml) vode. Sve se kuva 15ak minuta na pretposlednjem nivou ringle, dok se šargarepa ne skuva, a tikvice će sigurno biti gotove jer njima treba dosta manje. Onda smanjite ringlu. Odvojite sve tikvice, malo kolutića šargarepe, kašiku lana, beli luk sa šoljom tečnosti od kuvanja i sameljite u blenderu. Ja ne pasiram svu šargarepu, ostavim uvek malo čisto zbog vizuelnog efekta u tanjiru. Onda sve vratite u šerpu od kuvanja izmešajte da se sjedini pa posolite i začinite. Možete dodati malo ulja na kraju ukoliko vam je previše dijetalno, mada je meni ovako savršena. Ringlu već možete i da isključite, sve će se još malo zgusnuti zbog lana. Može se jesti i naredni dan, samo čuvajte u frizu, prilično je lagana i odlična za čišćenje organizma i digestivni sistem.


Нема коментара:

Постави коментар