субота, 08. април 2017.

Proteinska salsa


Ovaj obrok je nastao tako što sam na gomilu skupila sve posno i proteinski što sam imala u momentu. Soja, sočivo, pirinač, povrće, stvarno svašta iako na prvi pogled ne biste rekli da je to sve u ovom jelu. Pored toga da naglasim da je bez glutena i sa nižim sadržajem ugljenih hidrata, jer su ove tortiljice od sočiva i pirinča. Pa da krenemo...

Potrebno za tortilje:
-2 kašike integralnog pirinča
-1 kašika sočiva
-par kapi maslinovog ulja (može bilo koje)
-prstohvat sode bikarbone
-prstohvat soli
-po želji kim i susam
-1 kašičica mlevenog lana
-oko 100 ml kisele vode

Najpre stavite teflonski tiganj da se greje, neka bude na najjačem nivou ringla. U maloj posudi pomešajte lan sa dve do tri kašike tople vode, neka odstoji par minuta, to vam je zamena za jaja. Za to vreme sameljite pirinač i sočivo u nekom jačem blenderu, mora biti kao brašno. Ovde da naglasim da može i pirinčano brašno koje imate u prodaji (ja nisam koristila ali pretpostvaljam da je to isto), a ako nemate sočivo onda zamenite pirinčem. U posudi pomešate to što ste samleli, dodate sodu, semenke, ulje, lan koji je nabubreo,so pa polako dodajte vodu, neka bude gustine kao masa na fotografiji ispod.

To će se dodatno zgusnuti u međuvremenu jer lan upija tečnost. Ova masa je za dve manje tortilje, pravila sam ih te dimenzije da bih bila sigurna da ne pucaju i da ih lakse okrenem. Dakle, nije potrebno da podmazujete tiganj, samo pola mase izlijete i rastanjite na tiganju. Nakon što se isuši odozgo okrenete polako da i druga strana dobije boju. Kada bude gotova odložite je u čistu kesu da bude mekana. Sa ostatkom mase ista procedura, a ako imate poklopac poželjno je da ga koristite biće vam još lepše. Tako ispečene čuvate u kesi dok ne bude gotovo punjenje.

Potrebno za fil:
-2 kašike sojinih ljuspica
-1 manja crvena paprika
-1 manja šargarepa
-šaka kukuruza šećerca
-so, biber, kari, par kapi maslinovog ulja( može bilo koje)
-1 manji crni luk ili praziluk po želji

U manju šerpicu sipajte ljuspice, sitno seckanu šargarepu, šećerac, pa nalijete vode i stavite da se kuva na jačoj ringli. Nije potrebno da odvajate jer svemu treba približno isto vremena. Kada se skuva ocedite, dodajte začine, luk/praziluk, ulje i so pa mešajte na slabijoj ringli da se luk opusti i začini puste arome. Ja ne volim puno dinstanja i mešanja jer povrće izgubi lični opis pa liči na kašu. Pored ovoga možete dodati i drugo povrće kao što je tikvica, paradajz, krompir ili grašak, pasulj, ja sam samo stavila ono što sam trenutno imala, bitno je da bude šareno.



Pošto je sve gotovo samo filujete, rolate i zakačite čačkalicom ukoliko spremate posluženje za nekoga. Možda če vam ispasti i malo više fila nego sto je potrebno, ali tu je kašika, poješće se, ne sumnjam. Meni je ovo ciljno bio posni obrok, vi možete dodati i mlečne proizvode ili neku piletinu, ribu.



Нема коментара:

Постави коментар