субота, 06. мај 2017.

Apple pie




Pitica sa jabukama, ne znam kako ranije nisam objavila ništa slično jer je ovo stvarno must have u svakoj svesci recepata. Nastala je nekako slučajno, kao i večina recepata, krenem sa sastojcima kašiku ovoga, kašiku onoga, jabuke, izlijem u pleh i rerna. Uglavnom je to na kraju pečenja sedmične ture hrane, da iskoristim rernu dok ne topla. Sastojci krajnje jednostavni, voće koje uvek imate tu negde, nisam stavljala šećer u nju, osim dzema odozgo, dakle prilično zdravo, pa da krenemo...

Potrebno:
-2 srednje jabuke (najbolje su zlatni delišes jer su slatke i penaste)
-3 kašike rogača (poželjno)
-1 kašičica cimeta
-4 kašike kukuruznog brašna (poželjno žuto, možda bi moglo i sa prosenim)
-4 kašike integralnog pšeničnog brašna ( nisam probala sa heljdninim, ali pretpostavljam da bi moglo, takođe opcija je integralno ražano i ječmeno)
-3 kašike mlevenog lana
-1/2 kašičice sode bikarbone (pretpostavljam da može i prašak za pecivo, mada ja volim sodu u ovim kombinacijama jer daje specifičnu aromu)
-1 kašika ulja (može bilo koje, kod mene je bilo kokosovo)
-oko 200ml kisele vode
-aroma ruma po želji
-2 kašike suvog voca (ovde grožđe, koje sam seckala)
-džem za premazivanje (kod mene od šljive)
-mleveni orasi ili suve pšenične klice za posipanje

Najpre uključite rernu na 180 stepeni. U posudu izredajte jabuke na krupno, dodajte ulje, oba brašna, cimet, rogač, sodu,lan, rum, suvo voće pa polako dodajte vodu. Masa koju dobijete treba da bude kao moja na fotografiji, dakle ovako gušća.Sve sam pekla u okruglom plehu, prečnika 24cm koji je obložen pek papirom (pretpostavljam da može i alu folija). Peče oko pola sata, zavisi opet od rerne, ako niste sigurni probodite čačkalicom pa ako ne ostaje masa na njoj onda je pečeno. Videćete i po površini pite koja treba da se isuši i potamni još. Kada se ispeče onda malo sačekate da se prohladi pa premažete džemom po želji i pospete orasima ili klicama. Naravno vi možete da prelijete i nekim kremom, čokoladom, to sve po želji. Pita je fina za doručak, posebno ako odstoji i arome puste svoje mirise. Specifična je jer nema šećera u kori, ali upravo zbog toga je jako lepo zasiti, pogodna je kada postite ili za poneti.



2 коментара:

  1. Анониман15. мај 2017. 21:22

    Kolač je preukusan. Od suvog voća sam izabrala suve šljive, kukuruzno sam zamenila sa prosenim brašnom a integralno sa ječmenim brašnom. Prelila sam ga sa otopljenom crnom čokoladom pomešanom sa kašikom kokosovog ulja i posula seckanim pečenim bademima.
    Kolač je izuzetno mekan, sočan i sladak, bez obzira što nema ni grama šećera. Pravi delikates

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam mnogo, nastao je sasvim slučajno, a eto niste jedina osoba koja je rekla da je fin. Jako mi je drago i hvala što ste napisali ovde svoju opciju tako da i drugi mogu da vide da ispada dobro i sa drugim brašnima. Uzivajte u kuvanju. Pozdrav :)

      Избриши