петак, 05. мај 2017.

Čašice




Ideja je bila da napravim neku posnu musaku od tikvica, na kraju je ispalo ovo jelo. Pretpostavljam da mnogi prave slične verzije, jer kad je sezona tikvica opcija nigde kraja jer su jako lake za obradu i pripremu. Koristila sam povrće koje sam trenutno imala vi mžete i nešto kreativnije, a umesto soje neko meso, to je na vama. Pa da krenemo...

Potrebno:
-5 kašika sojinih ljuspica
-1 srednji crni luk
-2 kašike maslinovog ulja (može i neko drugo)
-2 srednje tikvice
-1 srednja crvena paprika
-1 šolja (oko 180ml) paradajz soka
-so, začini

Rernu možete uključiti na početku, na 200 stepeni da se greje. U posudu sa vodom potopite ljuspice, neka voda pređe nekih 3 prsta iznad ljuspica. Za to vreme na tiganju (ringla neka bude na jačoj temperaturi) sa uljem dinstajte rendani luk, sitno seckanu papriku pa onda dodajte oceđene ljuspice (dovoljno je da stoje par minuta u vodi, samo da malo nabubre). Sve se krčka dok ne ispari tečnost što više da vam se ne bi cedila u toku pečenja. Tikvice sečete na kolutove debljine 3,4 cm zavisi od toga u čemu pečete, tj koje je visine ta posuda, moje su bile manje kao što možete pogledati na fotografiji. Savet je da sto više istanjite zidove tikvica da bi se dobro upeklo, a dno ostavite da možete da izvadite lepo svaku "čašicu"

Sredinu tikvica koju dobijate dubljenjem možete dodati u masu za punjenje, ja je nisam bacala jer su mi tikvice bile mlade pa nije imalo semeneki. Onda ih poređate u posudu za pečenje, napunite masom i "zatvorite" paradajz pireom kao što možete videti na fotografijama.


Na nekoj srednjoj visini pecite u rerni, pri kraju podignite malo rešetku. Meni se peklo oko 40 minuta, jer volim da bude što više suvo, vi po želji jer sastojci ne mogu da budu nepečeni. Ovaj obrok je prilično zdrav, može se jesti i dan posle ili poneti.


Нема коментара:

Постави коментар