уторак, 16. мај 2017.

Čeri




Ozbiljno sam rešila da naučim kako se sprema želatin, pa isprobavam svašta. Ovaj put je malo bolje ispao nego prethodna torta, al opet ima detalja koje moram unaprediti. Uradila sam recept sa što više slika kako bih vam približila tu jednostavnost, jer je prvo meni bilo komplikovano i nisam se usuđivala da radim sa želatinom. Pa da krenemo...

Potrebno:
-2 jaja
-2 banane
-3 kašike kakaoa
-5 kašika mlevenog lana
-1/2 kesice praška za pecivo (poželjno, ne znam kako bi sa sodom bikarbonom bilo)
-3 kašike želatina
-višnje (ovde oko šolja od 180ml očišćenih)
-aroma ruma
-2 kašike džema (ovde od kajsije, vi možete neki drugi ili med umesto toga)
-čokolada za preliv (par kockica)

Kao i uvek uključite prvo rernu, da se greje na 180 stepeni. U posudi umutite dobro belanca, pa dodajte seckane banane, nastavite da mutite da dobijete glatku masu pa onda dodajte žumance. Mikser odložite i dodajete kakao, lan i prašak za pecivo pa sjedinite spatulom polako ( potrebno je da dobijete masu kao na fotografiji).





Izlivate je u manji pleh, ja sam koristila malu šerpu prečnika 16cm koju sam obložila alu folijom kao što vidite na fotografiji.











Meni se peklo oko 25 minuta, pred kraj podignite da se i odozgo lepo upeče, ali malo smanjite temperaturu. Samo polako, ne brinite dobićete lepu koru koju koja je mekana, iako deluje čudno obzirom na sastojke. Malo ispuca, ali nadođe ravnomerno, kao što vidite na fotografiji.





Za drugi sloj vam je potrebno da prvo potopite želatin u 10 kašika hladne vode da nabubri. Za to vreme izmiksujte višnje, malo arome ruma, džem i vodu u blenderu. Ukupno vam je potrebno da to bude oko 500ml tečnosti. Ako vam nije dovoljno slatko dodajte još džema, a pored višanja mogu i druge voćke, nisam probala ali pretpostavljam da bi jagoda i malina bila lepa. Tu tečnost zagrevate na ringli koja je negde na srednjem nivou toplote pa dodajte polako nabubreli želatin i samo mešate samo da se istopi, ne sme da vam ključa. Sklonite sa ringle i ostavite da se hladi, meni je stajalo sigurno sat ipo. Nakon tog vremena vratite koru u šerpu (ili pleh u kome ste pekli) obložen opet folijom i prelijete polako želatinom. Potrebno je da to polako i strpljivo radite, prvo 2/3 mase pa onda ostatak, da vidite kako se ponaša, ne bi trebalo da vam kora upije masu. Možda će vam delovati prvo da je nemoguće da se stegne, ali polako, potrebno mu je da prenoći u frižideru i onda dobijate taj sloj. Odozgo prelijete čokoladom ili mešavinom kakaoa i meda (kašika meda, kašika kakaoa se samo pomeša, uz eventualno dodatak malo arome ruma).



Нема коментара:

Постави коментар