субота, 10. јун 2017.

Ivica




Pošto imam redovnu komunikaciju sa ljudima koji me prate često dobijem neki recept. Volim da isprobam, pa onda napišem recept kako bi i ostali videli koliko je dobro. Ovaj put sam dobila recept od Ivane sa Facebook-a. Sa njom sam u komunikaciji odavno, velika je podrška, uvek pravi sve što pišem, šalje slike. Ja sam izabrala krekere koje mi je poslala za ovaj post, divni, posni, hrskavi, lako se prave i pre svega zdravi. Pošto nisam imala vagu, a ona mi je u gramima poslala recept, ja sam ga otprilike prebacila na svoju mernu jedninicu, kašiku. Količinu sam možda malo povećala jer su zaista obećavali da će biti odlični.

Potrebno:

-2 kašike lana
-3 kašike tahinija ( nisam imala pa sam koristila dve kašike kokosvovog ulja pomešano sa 3 kašike mlevenog susama)
-3 kašike kikirikija (sirovi, blanširani, pečeni, koji god imate)
-3 kašike oraha ( nisam imala pa sam koristila suncokret, pretpostavljam da može bilo koji orašasti plodovi)
-10 kašika pahuljica (ovsene ovde, a mislim da mogu bilo koje)
-oko 100 ml kisele vode
-prstohvat sode bikarbone
-prstohvat soli


Najpre uključite rernu na 180 stepeni da se greje. U multipraktiku sameljite sastojke, ne potpuno, neka ostanu malo krupniji delovi (na fotografiji možete videti krupnoću mojih sastojaka). Druga opcija je kako kaže Ivana da pola sameljete, a pola ostavite. 



Onda to prebacite u posudu, dodate sodu i so pa polako vodu, potrebno je da odbijete gustinu mase kao na fotografiji ispod. Testo je malo lepljivo nemojte da vas to plaši, da mi Ivana to nije napomenula ja bih verovatno dodala još suvih sastojaka. 


Između dva pek papira ili pek papira i folije rastanjite oklagijom (debljinu sami odredite, ja sam tanje oko 3mm, može i deblje naravno) pa isecite željeni oblik kao što vidite na fotografijama ispod.




Sve zajedno sa pek papirom samo prebacite na pleh, ali prethodno ih malo razdvojite da ivice mogu lepo da se upeku. Sve se peče oko 13minuta, ako vam je deblje onda malo duže. Od ove mase su mi ispala dva srednja pleha. Prilično zasite i super su za poneti, mogu da stoje par dana, najbolje u staklenoj tegli. Sad ih grickam i planiram već isprobavanje sledećeg recepta koji mi je Ivana poslala.



2 коментара: