недеља, 25. јун 2017.

Protein pizza

Nastala u želji da jedem pizzu za večeru, verujem da i mnogi od vas imaju slična razmišljanja. Naravno to što je nešto zdravo ne znači i da je niskokalorično, već sam pominjala tu relaciju. Ovde takođe ne smete da preterujete, ali svakako je verzija pice koja može i da se večera jer je dosta laganija od prave. Dosta puta sam nailazila na recepte gde u uvodu kažu da je pizza bez brašna, onda uđem dalje u recept i shvatim da ima pahuljice ili slično, što ne menja mnogo stvar, ili ima neki sir u kori što takođe ne umanjuje njenu jačinu. Zbog toga sam rešila da smislim neku koru koja je što laganije moguća, možda neko od vas pravi slično pa će mi biće drago ako podelite svoja iskustva sa mnom kako bih i ostalim ljudima prenela. Količina sastojaka je za jednu srednju pizzu (prečnik 22 cm), ja sam pojela dve trećine nje i bilo mi je sasvim dovoljno.

Potrebno:
-1 srednja tikvica
-4-5 kašika mlevenog lanenog semena
-2 jaja (može i jedno celo i jedno belance)
-1/3 kesice praška za pecivo
-1 crvena paprika
-4-5 komada šampinjona
-1 kriška sira (ovde običan beli, možete neki po vašem ukusu, ili npr sitan mladi)
-4-5 maslina
-paradajz pire za premazivanje (ne treba više od 100ml)
-so, origano, biber, majčina dušica
-semenke (ovde susam, a može i suncokret, golica, lan)
-po želji i neki suvomesnati proizvodi ( ja nisam koristila, a bila mi je sasvim ukusna)

Najpre uključite rernu na 200 stepeni da se greje. U većoj posudi izrendajte tikvicu i dobro ocedite od vode. Najbolje je da pritegnete rukom uz posudu kako bi odvojili višak tečnosti. Zatim u to razbijete jaja, mutite sve zajedno (možete i u odvojenoj posudi ali smatram da nema potrebe, jer nam ne treba penasta masa). Kada ste to sjedinili, dodajte mleveni lan, prašak za pecivo, malo soli i bibera. Masa treba da izgleda kao na fotografiji ispod, ako vam je veća tikvica pa je tečnije nego moje dodajte još lana. Najbolje je kada to malo odstoji bar pet, minuta da lan upije maksimalno višak tečnosti jer će vam se lepše ispeći kora ( možete ovo ranije da pripremite i onda samo zagrejete rernu i pečete).


Kada je to odležalo svoje prebacite ga na pek papir  i oblikujete krug tj. koru za pizzu, ne previše debelo, otprilike 8mm, naravno možete i tanje. Na fotografiji ispod možete videti kako sam to ja uradila, ako imate neki veći pleh koji nema ivice to je najbolje, a ako nemate onda samo okrenite naopako taj koji imate, jer će vam se tako lepše upeći kora. 


Oko 10 minuta je dovoljno da se kora zapeče, dakle, da se stegne, malo nadođe i porumeni. Posle tog vremena izvadite iz rerne i filujete po želji, ja sam prvo premazala paradajz pireom, poređala šampinjone i masline, zatim opet malo paradajz pirea i komadiće paprike, izrendala sir, a na kraju obilno posula majčinom dušicom, origanom i susamom. Pazite da vam nešto od povrća nije zaleđeno, vodeno ili slično jer će u toku pečenja pustiti vodu i kora će vam biti gnjecava od te tečnosti, pričam iz ličnog iskustva jer sam jednom stavila zaleđenu papriku direktno. Vratite u rernu i pečete još dok vam se šampinjoni i povrće ne upeče, to je već prema vašem ukusu. Kada izvadite konačno iz rerne prebacite na hladnu podlogu, malo sačekajte da se smiri pa polako odvojite pek papir. Na prvi pogled deluje da ne može da se seče, ali ako samo malo sačekate dobićete lepe trouglove koje možete držati u ruci i jesti. Naravno, ne možete očekivati ultra hrskavu koru kao na pravoj, ipak je ovo zdravija verzija ali podjednako dobra. Ovo je po mom mišljenju idealna opcija za bilo koji obrok, jer je jako hranljivo i zdravo. Pored ovoga možete dodati na primer tunjevinu, kuvanu leblebiju, kukuruz šećerac, rukolu, šta god imate obogatite ovaj sjajan obrok.


Нема коментара:

Постави коментар