четвртак, 01. јун 2017.

Rolnica



Ranije sam koristila gotove kore od integralnog brašna, pokušavala sam par puta da napravim svoje, bezuspešno. Ali ovaj put mi je nekako uspelo, jer nisam previše tanjila testo, a opet se jako lepo upeklo, prilično sam zadovoljna pa ću smisliti još neku verziju fila za sledeći put. Koristila sam mešavinu indijskog začina Garam masala (crni biber, piskavica, slačica, korijander, karanfilić, kim, cimet, uglavnom su ovi začini kombinacija, ima i drugačijih, ali generalno daju isti ukus). Količina koju sam napravila je bila za jednu veću rolnu, otpilike za dve porcije.

Potrebno:
-4 kašike sojinih ljuspica
-1 srednja šargarepa
-1 srednji crni luk
-4 kašike integralnog pšeničnog brašna 
-4 kašike integralnog ražanog brašna (pretpostavljam da može i neka druga kombinacija brašna, npr. sve integralno pšenično, ječemeno, ovseno ili najbolje speltino, ja sam ovako jer nisam imala više pa sam kombinovala)
-1/3 kesice praška za pecivo
-3-4 kašike maslinovog ulja (količina je po ukusu, a može može i neko drugo koje koristite za kuvanje) 
-oko 100 ml kesele vode
-so, Garam masala (ako nemate dodajte biber, kumin i kari npr. )

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. U šerpici izdinstati izrendan luk uz dodatak 1-2 kašike ulja, pa dodati rendanu šargarepu i oceđene sojine ljuspice (prethodno potopljene u vodu na par minuta). Nije potrebno dugo dinstati samo kratko i na kraju posoliti i začiniti. Treba da izgleda kao na fotografiji, da ispari tečnost.


Testo pravite od mešavine brašna, zatim dodate malo soli, kašiku-dve ulja i polako zamesite sa kiselom vodom, nemojte sve odjednom. Testo treba da bude tvrdo, kao na fotografiji, dakle da se ne lepi za prste.


Razvijate ga prilično tanko, na fotografijama možete videti kako treba da izgleda u ovoj fazi.



Pošto ste dobili veliku koru, rasporedite fil skroz od ivice do ivice pa urolajte i složite u pleh.



Može kružno kao ja ili jednostavno samo položite u veliki pleh, to je na vama. Takođe možete premazati pitu dodatno uljem (ili mešavinom ulja i tople vode, kasnije u toku pelenja) ukoliko volite.


Pita se peče oko 35-40 minta. Može se jesti hladna i topla, to je na vama. Posna je pa je možete jesti tako ili ako ne postite uz neke mlečne proizvode. Izbor povrća može biti drugačiji, možete dodati i praziluk, šampinjone, papriku, grašak, kao i začine.


Нема коментара:

Постави коментар