уторак, 27. јун 2017.

Sočni namaz
Sočivo je jedna od mojih omiljenih mahunarki, lako se priprema, izuzetno hranljiva i laka za pripremu. Imam razne varijante jela od njega, ovaj put jedan namaz, aromatičan i ukusan. Ovo je neka baza sastojka, vi uvek možete obogatiti još nečim ili nešto promeniti. Količina sastojaka je za jednu manju teglicu, ali ne sumnjam da ćete ga opet praviti. 

Potrebno:

-3 kašike zelenog sočiva
-2 kašike sirovog suncokreta
-1 kašika maslinovog ulja
-3 masline
-so i začini (ovde Garam masala, a vi možete kari, biber, beli luk u granulama)

Sočivo je najbolje da prenoći u vodi pa da se kuva, ali pošto ovde imamo malu količinu onda možete odmah da ga kuvate, potrebno mu je oko 20 minuta. Kada se skuva dobro ocedite i u bledner stavite sa uljem, maslinama, sitno mlevenim sirovim suncokretom (poželjno kao prah da bude, zbog toga ga odvojeno sameljite), malo soli (pazite zbog maslina jer su uglavnom slane) i začine. Sve dobro sameljite da dobijete namaz, što glađu masu. Najbolje je da se čuva u staklenoj teglici, pretpostavljam da bi dodatak limuna produžio rok trajanja, ali ja nisam probala.


Ovde sam ga kombinovala sa kolutićima od palente. Nju sam kuvala na sledeći način:

Potebno:

-7-8 kašika palente
-1 veća šolja vode
-so, biber, boiljak

Najpre stavite posoljenu vodu da se greje, i pred samo vrenje dodajte palentu uz energično mešanje da se ne stvore gromuljice. Kada se masa dovoljno zgusne polako dodajte začine po želji, a ako volite može i malo ulja. Takvo spremljenu masu utisnite u modle za mafine, one silikonske i kada se ohladi dobijete male pogačice kao kolutiće(pogledajte na fotografiji kako treba da izgleda).


Od ove količine sam imala 14 mini mafina, što je i više nego dovoljno za kombinaciju sa namazom, a ovako pripremljena palenta može i da stoji neki dan u frizu. Kombinacije i dekoracije su na vama, može sa kuvanim ili svežim povrćem, semenkama i slično.


Нема коментара:

Постави коментар