уторак, 20. јун 2017.

Tufne




Uvek mi je izazov da napravim nešto bez brašna, bez šećera, a da liči na neko već postojeće jelo. Ovaj put su to mafini, mekani i mirisni. Jako dekorativni i nezahtevni za pripremu, a pored toga imaju i minimalne sastojke koje verujem da većina ima kod kuće. Količina sastojaka je za 8 mafina, što je taman za početak, pa da krenemo...

Potrebno;

-1 srednja banana
-2 jaja
-1 manja šolja jogurta
-7-8 kašika maka
-aroma vanile (poželjno)
-1/3 praška za pecivo ( ne znam da li bi moglo sa sodom bikarbonom)

Najpre ukljućite rernu da se greje na 200 stepeni. U većoj posudi umutite dobro belanca, dodajte kolutiće banane, pa na kraju žumance. Masa mora biti vazdušasta i penasta, zbog toga pažljivo sa njom. Odložite mikser pa dodajte jogurt, aromu vanile, lagano promešajte spatulom i na kraju dodajte mak sa praškom za pecivo. Masa treba da bude tečnija nemojte to da vas plaši, meni je izgledala kao na fotografiji. Ako vam je banana bila veća pa vam je tečnije, ili ne želite da budu previše mekani  samo dodajte još maka, meni je nekako ovo bilo taman, bojala sam se da od previše maka ne budu gnjecavi, jer nisam nikada pravila ništa slično.


Masu sipajte u modlice za mafine, neka budu silikonske, ja sam imala ove zanimljivog oblika pa je na kraju sve ispalo jako dekorativno. Potrebno je da se peče oko 25 minuta, budite strpljivi i ne otvarajte rernu svaki čas. Prema potrebi menjajte grejače ili položaj modle kako bi se ispekli sa svih strana. Kada budu gotovi samo malo sačekajte pa polako odvojite od modle, iako vam se na prvi pogled učini da su se zalepili, to je nemoguće, samo je potrebno strpljenje. Praktični su za poneti, meni lično za užinu idealni jer lepo zasite. Prilično su mekani i nekako sočni, meni su stajali dva dana u frižideru, ukus se ni malo nije promenio. Vrlo sam zadovoljna kako je sve ispalo na kraju, pošto je recept bio smišljen u prolazu.


Нема коментара:

Постави коментар