среда, 19. јул 2017.

Apple sauce



Može se nazvati sos, džem, zdrav namaz, ovo često pravim jer uvek imam neke jabuke u frižideru. Ne može baš dugo da vam stoji, nekoliko dana svega, pa zato pravite manje količine. sastojci su jednostavni ali vi uvek možete dodati još nešto po svom ukusu. Količina sastojaka je za jednu manju teglicu, veličine šolje, pa da krenemo...

Potrebno:
-3 jabuke
-4-5 kašika rogača
-2 kašičice cimeta
-po ukusu med, mleveni orah, neka aroma

Jabuke oljuštite, isecite na komade, stavite u šerpu sa vodom pa dobro skuvajte, da budu skroz mekane i penaste. Odvojite ih od vode, dobro izmiksajte u blenderu pa vratite u šerpicu gde ćete dodati rogač i cimet. Količina suvih sastojaka je po vašem ukusu, da li želite intenzivnije i gušće ili ne. Potrebno je da se malo krćka na blagoj temepraturi uz mešanje, samo da još ispari višak tečnosti i masa se zgusne. Kako bih produžila trajanje, ako neću odmah da ga jedem ja masu sipam u čistu staklenu teglu dok je topla, zatvorim dobro poklopac i okrenem teglu naopako. Na taj način će vazduh izaći, videćete kako vam se poklopac "uvuče" jer se povukao vazduh iz tegle. Ovako spremljen sos mi je stajao tri dana u frizu, možda ako dodate malo limunovog soka u toku kuvanja možete produžiti trajanje, nisam probala jer ga uvek brzo pojedem. Lepo se slaže uz neke palačinke, kao što vidite na fotografiji ili ga možete stavljati u mafine i kolače, to je na vama.


Нема коментара:

Постави коментар