понедељак, 03. јул 2017.

Maki




Od kako sam shvatila da mogu sama da pravim koru za pitu smišljam već neko vreme slatku varijantu. Ovaj put je to jabuka i mak, dobro poznata kombinacija. Mak sam htela odavno da kupim ali me je dodatno na to podstakla Kris, devojka koju sam skoro upoznala, ona voli mak pa je posle susreta sa njom ovo bio logičan ishod, dakle tema tog dana je bio mak. Količina sastojka je za dve rolne, ima tu dovoljno za četiri osobe.

Potrebno :
-3 srednje jabuke (neke slatke)
-2 kašike rogača
-2 kašike maka
-1 kašičica cimeta
-2 kašike ulja (ovde kokosovo, može i neko drugo)
-5 kašika integralnog pšeničnog brašna (može i neko drugo integralno)
-5 kašika speltinog brašna (poželjno)
-1/2 praška za pecivo
-po želji aroma (ovde vanila)
-dve kašike seckanog suvog voća (ovde grožđe)
-oko 100ml kisele vode

Najpre uključite rernu na 200 stepeni da se greje. U posudi pomešajte oba brašna, kašiku ulja, prašak za pecivo pa polako dodajte kiselu vodu da biste dobili testo gustine kao na fotografiji. 



Ostavite na stranu testo pa u drugoj posudi izrendajte jabuke na krupno, dodajte cimet, rogač, kašiku ulja,  mak, seckano voće, aromu i po želji neke orašaste plodove (nije neophodno, samo predlog). Masa treba da bude kompaktna i da se ne cedi tečnost, ako je vodeno dodajte još suvih sastojaka (masa treba da izgleda kao na fotografiji ispod). 




Testo podelite na dva dela pa rastanjite prvu polovinu na radnoj površini oklagijom što tanje (pogledajte na fotografiji kako treba da izgleda u ovoj fazi). 




Polovinu fila razvucite po kori od ivice do ivice, pa urolajte lagano, na fotografijama ispod možete videti kako ti treba da izgleda. Sa drugom polovinom testa i fila ponovite postupak.














Prebacite pitice u pleh koji je obložen pek papirom i stavite u rernu da se peče, nakon 20ak minuta izvadite i premažite mešavinom vode i par kapi ulja pa vratite u rernu. Meni se peklo oko 40 minuta mada možda je moglo i manje, vi vidite prema svojoj rerni. Pita je najbolja da se ohladi, kada izvadite iz rerne možete da uvijte u čistu krpu ili neku kesu da kora bude meka.



Нема коментара:

Постави коментар