понедељак, 21. август 2017.

Banana bread


Često nailazim za recepte za ovaj sjajan "kolač" ali nikako da se usudim da ga napravim. Uglavnom su to verzije sa jajima i mlekom, nemam ništa protiv toga ali sam htela neku baš jednostavnu verziju. Uz dosta modifikacija i isprobavanja otprilike sam napravila svoju meru, i sad je postao jedan od omiljenih kombinacija za doručak, uz neki džem sa kafom, savršeno. Količina sastojaka je za manju veknu, pa da krenemo...

Potrebno:
-1 1/2 šolje brašna (ovde ražano integralno a može i pšenično, ječmeno, nisam sigurna za brašna bez glutena, bojim se da ne bi ispao dobro)
-1 1/2 kašičice praška za pecivo (poželjno je)
-1/2 kašičice sode bikarbone (poželjno je)
-6 kašika maslinovog ulja ( može i neko drugo)
-4 dobro zrele banane
- seckani orašasti plodovi, suvo voće
-aroma vanile

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Banane ispasirajte u blenderu, moraju da budu skroz glatka masa, praktično tečno, može i viljuškom ali je ipak lepše u blenderu. U posudi pomešajte sve suve sastojke, dodajte ulje i banane. Dobro sjedinite pa dodajte seckane orašaste plodove i voće, a može i aroma vanile. Spremite pleh obložen pek papirom, poželjno je onaj za hleb, dimenzija 11x26 ( može i manji, hleb će vam biti još deblji, tj viši). Kada izlijete u pleh masu, utisnite suvo voće u testo ako iskoči, da ne bi izgorelo. Odozgo možete još da pospete orasima, pahuljicama, čisto zbog dekoracije. Peče se oko 30 minuta, nemojte otvarati rernu u prvih 15 minuta, da bi lepo nadošlo testo. Kada bude gotovo sačekajte malo pa odlepite pek papir, najbolje je da se prohladi na rešetki od rerene. Može se zalediti dok je svež, ne promeni ukus kada ga odledite. Moja preporuka je da ga pečete isključivo u modli za hleb, jer će se tako osetiti njegova sočnost i aroma, bojim se da bi u modlama za mafine ili rastanjen na nekom većem plehu izgubio svoja svojstva jer bi se previše upekao.



2 коментара:

  1. Socan, ukusan i fenomenalan! Prvi banana bread koji sam probala da napravim međutim koristila sam heljdino brašno i imala veći pleh nego što je potrebno pa je em bilo tanko em nije uopšte naraslo. Pa sam eto dobila hleb u vidu tankih stangli. Dobro si procenila da ne bi bas bilo najbolje sa brašnom bez glutena. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bitno je da je bio ukusan :) . Ne sadrži jaja, pa sam pretpostavila da sa brašnom bez glutena neće uspeti kako bi trebalo. U svakom slučaju hvala za utiske, značiće nekome sigurno. Puno pozdrava od mene. :)

      Избриши