среда, 30. август 2017.

Proja



Proju volim od ranog detinjstva,  najviše je jedem u toku zime sa malo pršute... Upravo zbog te ljubavi prema njoj imam dosta verzija i oblika, neke sam već objavila, u obliku raznih pogačica i slično. U nastavku je recept za jednu posnu, zdravu, onako okruglu, pravu. 

Potrebno:
-10 kašika belog kukuruznog brašna
-5 kašika speltinog brašna
-3 kašike mlevenog lanenog semena
-2 kašike maslinovog ulja
-1 kesica praška za pecivo
-prstohvat soli
-semenke za posipanje
-oko 1 1/2 šolja vode za testo (ja sam sa običnu jer nisam imala kiselu)

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. U manjoj posudi pomešajte mleveni lan i pola šolje vode, da bi nabubrilo, bar par minuta. Zatim u veću posudu sipajte suve sastojke, lan koji je nabubrio i ulje pa polako zamestiti testo sa vodom ( 1 ipo šolja). Pripremite pleh obložen pek papirom u skladu sa debljinom i veličinom koju želite, ja ne volim da bude deblja od 2 sm, naravno računajte da će da nadođe. Možete, a i ne morate posuti semenkama odozgo. Pećete dok ne dobijete zlatnu boju odozgo, najbolje da ne otvarate u prvih 15ak minuta. Može se jesti uz mlečne i suvomesate proizvode, idealan dodatak za doručak. Od ove količine sam napravila jednu manju okruglu (prečnik pleha 16cm) kao što vidite na fotografiji, a ostatak izlila u modle za mafine( 4 komada) pa sam deo zaledila. Dakle vi možete sve u modle ili sve u jedan pleh, to je na vama.

Нема коментара:

Постави коментар