уторак, 01. август 2017.

Samosa


Volim indijsku kuhinju, njihove začine i arome. Uvek me privlačila ta raznolikost boja i ukusa, specifičan način pripreme. Pošto je njihova hrana pomalo kalorična i teška, često pravim laganije verzije indijskih jela. Ovaj put sam pokušala da napravim njihove poznate samose. Nisam ih pržila već pekla, što već u startu daje light notu mojoj verziji. U glavi sam imala ideju kako to otprilike treba da izgleda, pa sam polako krenula. Ovo je mera za otprilike 10 komada, zavisi od veličine koju želite i količine fila koji ide unutra.

Potrebno:
-10 kašika speltinog brašna (poželjno je da bude neko sa glutenom, nisam sa drugim vrstama probala)
-1 kašičica sode bikarbone ( nisam koristila prašak za pecivo jer sam baš htela specifičan ukus koji daje soda)
-4 kašike maslinovog ulja
-mešavina povrća, obična sa graškom šargarepom, krompirom i slično (za deset samosa, znači nekih 10 dobrih kašika)
-so
-Garam masala, indijska mešavina, a ako nemate onda barem začini: kari, biber, oraščić...

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Skuvajte povrće delimično, ocedite i samo kratko provucite na 2 kašike ulja, zatim posolite i dodajte začine koje imate. Ja nisam koristila mešavinu već sam rendala šargarepu pa dodala seckani krompir i grašak. Dakle dovoljno je samo da se masa poveže i začini puste aromu. U posudi pomešajte brašno, sodu, prstohvat soli i 2 kašike ulja pa zamesite testo sa običnom vodom (oko 1/3 šolje je potrebna, može i kisela) . Testo neka bude tvrđe, da može da se razvije oklagijom lepo, bez pobrašnjavanja radne površine. Zatim testo razvijete što tanje i sečete krugove nekom većom čašom, moja je bila prečnika 10 cm. Ivice krugova od testa pređite mešavinom vode i ulja kako bi se bolje zalepile kada spojite. Dakle po kašiku fila na sred kruga pa preklopite na polukrug i prstima spojite. Ređate u pleh obložen pek papirom, a kada svo testo utrošite premažite ih odozgo sa mešavinom vode i ulja. Peče se dok ne porumene i budu hrskave, takođe u toku pečenja možete premazati istom mešavinom kao i na početku. Kada budu gotove, dobro ohladite pa ih tako sveže možete zamrznuti, idealne su za dane posta.

Нема коментара:

Постави коментар