субота, 05. август 2017.

Sezonski omlet



Opcija koja mi je na tanjiru kada nemam mnogo vremena,  a želim neki jak doručak bez žitarica. Pravila sam slično i sa spanaćem, ali ovaj put tikvica,  jer joj je sezona. Količina je za jednu veliku porciju, dovoljno da vas dobro zasiti i spremi za dan.

Potrebno:

-1 srednja tikvica
-2 jaja
-3-4 kašike mlevenog lana
-3-4 listica slanine (može i nešto drugo suvomesnato)
-1/4 kesice praška za pecivo
-so, začini (ovde kari, biber, origano)


Suv teflonski tiganj stavite na ringlu da se greje, nivo temperature na ringli neka bude pretposlednji. Umutite jaja mikserom pa dodajte rendanu tikvicu, odložite mikser pa ostatak sastojaka (lan, so, začini i prašak za pecivo) umešajte sa spatulom. Ako vam se učini previše tečno, tj da se odvaja tečnost zbog tikvice dodate još lana. Na tiganj stavite listiće slanine da se prepeku i puste masnoću, dovoljno je kratko samo da malo dobije boju. Onda iz razvucite na sve krajeve tiganja pa preko toga prelijete masu. Tiganj poklopite i ostavite da se zapeče, posle par minuta samo otvorite da se osuši odozgo omlet. Najbolje je da ga okrenete tako što poklopite tanjirom pa okrenete omlet na njega, a onda pustite da omlet sklizne sa tanjira,  da bi se i druga strana zapekla. Dobijate fin, izdašan omlet, možete ga jesti uz mlečne proizvode, sezonsku salatu ili samostalno. Zgodno za poneti, pripremu dan ranije, opcije su mnoge.

Нема коментара:

Постави коментар