четвртак, 24. август 2017.

Sojino mleko


Odavno imam nameru da ga napravim. Puno puta sam nalazila recepte, razne, sa raznim merama i količinama. Drugi problem je bio sirova soja koju je teško naći, a pored toga problem GMO. Pošto sam skoro našla neku, rešila sam da napravim mleko i obećam sebi da neću preterivati. Skupila sam sve što sam našla na interenetu ( dosta je sličnih članaka i tekstova na interenetu, tako da ne znam ni koji bih navela ovde kao izvorni), savete koje sam čula od drugarice i krenula sa pripremom.

Potrebno:
-1 šolja zrna sirove soje
-po želji med, aroma vanile
-voda

Najpre dobro isperite zrno soje, pa je potopiti u 3 šolje vode. Poželjno je da ovo odstoji minimalno 12 sati, najbolje je preko noći. Ako ste u mogućnosti menjajte vodu, bar dva puta.

Nakon tog vremena ocedite vodu i sameljite zrno soje. Ja sam koristila blender, ali sam dodavala malo vode da bih što više i bolje samlela zrno. Čula sam da neko koristi i tzv. "vodenicu za meso". Ako vam je manji blender podelite u više tura mlevenje, dakle od toga koliko je dobro samleveno zavisi i kvalitet mleka.

Sledeći korak je da tu masu samlevene soje sipate u šerpu, slobodno neku veću i nalijete sa 6 šolja vode. Stavite na ringlu i uključite na neku srednje jaku temperaturu. Ukupno je dovoljno da se kuva oko 30 minuta, ako imate više vremena može i 40. Jako je bitno da mešate kako ne bi zagorelo. Kada proključa dodajte malo hladne vode da presečete kako ne bi pokipelo naglo ( meni se to desilo, kipi ne staje, preliva, pa sam se opametila :D). Već možete da smanjite ringlu na pola, ako vam je jaka onda još. Bitno je da se lagano kuva uz povremeno mešanje. Kada prođe potrebno vreme skinite sa ringle.

Na radnoj površini pripremite posudu i čistu pamučnu krpu ( poželjno neutralnog mirisa kako sir ne bi uvukao miris deterdženta). Kroz nju treba da procedite skuvanu soju, a ako to radite sami možete je pričvrstiti za posudu velikom gumicom za tegle ( može i komad lastiša vezan u krug). Kuvanu masu polako sipajte, zatim skinite krpu i stegnite je kako biste ocedili tu "pulpu" koja je ostala u krpi. U posudi je ostalo mleko u koje možete dodati med ili vanilu ako želite da ga koristite za šejkove. Ja sam ga čuvala u staklenoj flaši, dobro zatvorenoj do 3 dana. Naravno da nećete dobiti identično kao kupljeno, jer su često obogaćena vitaminima, zaslađivačima i aromama. Mada smatram da je ovo sasvim okej, pijem na sopstvenu odgovornost i rešilo mi je mnoge probleme što se tiče obroka sa mlečnim proizvodima. Ovo mleko mi dosta više prija od običnog (nemam problem sa laktozom ali ga retko pijem). Do sad sam od njega pravila šejkove, dodavala u njega pahuljice, pila uz razna integralna peciva koja pravim.

Pulpa koja je ostala u krpi se zove okara, često je koriste za veganske burgere, pa ću se potruditi da uskoro objavim i recept za to.

Нема коментара:

Постави коментар