петак, 18. август 2017.

Voćna pogača


Slatka pogača, ovaj put sa nektarinama jer im je sezona. Pretpostavljm da može da se napravi i sa kajsijama, šljivama, breskvama, krušakama, jabukama. Razne su kombinacije, sve u skladu sa voćem koje volite. Sastojci su za jednu srednju pogaču, pa da krenemo...

Potrebno:
-8 kašika kukuruznog brašna (poželjno da bude žuto)
-5 kašika pšeničnog integralnog brašna ( pretpostavljam da može i neko drugo, tipa ražano, ječmeno)
-4 kašike mlevenog lana
-3 kašike rogača
-1 kašika praška za pecivo
-3 kašike maslinovog ulja ( može i neko drugo)
-3 kašike tečnijeg džema ( ovde kajsija, može i neki drugi ili med)
-obična ili mineralna voda
- nekoliko zrelijih nektarina

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. U veću posudu pomešajte sve suve sastojke pa onda dodajte ulje, džem i polako vodu. Ja sam koristila ovde običnu, a možete i mineralnu, verovatno će biti još lepše. Ukoliko želite malo mekšu pogaču dodajte više vode, na primer 1 1/2 šolju. Spremite pleh (moj je bio prečnika 24cm) obložen pek papirom pa sipajte masu. Odozgo ređate kriške nektarina i pravac u rernu. Nisam sigurno koliko se peklo ali videćete i sami, kada porumeni i voće bude pečeno to je to. Treba mu sigurno pola sata, možete proveriti čačkalicom da li je gotovo ( ako vam ne ostaje testo na njoj kada probodete na sredini pite i izvadite, onda je pečeno). Kada bude gotovo sačekajte malo pa odlepite od pek papira, najbolje je da se ohladi na rešetki od rerne. Vi po želji možete dodati i neko suvo voće ili seckane orašaste plodove unutra, može se peći u drugačijem obliku pleha, kako god vama odgovara. Pogača će biti blago slatka, ako želite uvek možete da dodate još med, šećer, meni lično odgovara ovako jer volim da ne bude previše slatko,  kako bi me zasitilo.


Нема коментара:

Постави коментар