четвртак, 21. септембар 2017.

Kukuruzne pločice


Recept za sve one koji vole grickalice, pogotovu pločice. Već imam jedan recept ali pošto nisam odavno pravila ništa slično rešila sam da smislim novu verziju. Sastojci krajnje obični, kukuruzno brašno, semenke, voda, maslinovo ulje, nešto što svi imamo kod kuće ako bar malo vodimo računa o tome šta jedemo.

Potrebno:
- 1 1/2 šolje kukuruznog brašna ( ja sam ovde koristila žuto, i vama isto preporučujem)
-4 kašike mlevenog lana
-1 kašičica praška za pecivo
-1/2 kašičice sode bikarbone
-1/2 kašičice soli
-3 kašike maslinovog ulja ( poželjno)
-2 kašičice tahinija 
-2/3 šolje tople vode
- 1 kašika susama
-1 kašika lana
-1/2 kašičice kima

Pre svega da napišem par reči o tahiniju, postoji možda neko ko ne zna šta je. Ja sam relatvno skoro počela da ga pravim, nisam znala za njega do pre par godina. Prosto rečeno to je pasta od susama koju i sami lako možete napraviti, potrebno vam je seme susama, maslinovo ulje ( još bolje ako imate ulje od susama) i malo soli (mada ja pravim bez soli). Proces je sledeći, prvo sameljete susam u blenderu, poželjno je što sitnije da počne da se pretvara u glatku masu, a onda dodajete ulje da biste dobili tečnu masu, nešto kao kikiriki puter. Najbolje je da se čuva u frižideru u staklenoj tegli. Rok trajanja nisam baš testirala, jer ja pravim manje količine, uglavnom prema potrebi. U ovom receptu ga možete zameniti uljem, ali nisam sigurna kako će biti, pa zbog toga preporučujem da napravite malo tahinija.

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. U posudi pomešajte sve suve sastojke, dodajte ulje, tahini pa testo zamesite sa vodom, dok ne dobijete gusto testo koje se ne lepi mnogo za prste. Pripremite pek papir u veličini pleha, stavite deo testa preko, drugi list pek papira ili folije i onda razvijajate testo. Debljina neka bude oko 2mm, pa secite željeni oblik. Pored trakica, kvadratića možete praviti i krugove čašom, ali u tom slučaju debljina testa neka bude 3mm, pa viljuškom bocnite par puta u sredini, dobićete jako lepe krekere. Prebacite na pleh testo sa zajedno sa pek papirom, potrebno mu je oko 12-15 minuta, samo da se stegene i porumeni. Od ove količine dobijate dva pleha srednje veličine, mogu se čuvati i do 5 dana u staklenoj tegli, nemaju kvarljivih sastojaka pa su odlični za poneti.

Нема коментара:

Постави коментар