недеља, 10. септембар 2017.

Sprečiti ili lečiti?Došlo je vreme za naredni tekst bioenergetičara i hiropraktičara Marka Marinkovića, brže nego što sam i očekivala. Ovaj put tekst vezan za alergije i to kako neuravnotežena ishrana utiče na nas. Dok budete čitali tekst videćete da se sve svodi na umerenost, znam da je mnogima to teško. Kada nešto ovako pišem uvek krenem od sebe  i razumem da su neke promene teške ali hajde da pokušamo nešto da promenimo ili smanjimo unos nekih namirnica koje nam možda i nisu toliko potrebne. 
Ne znam na kakva vas razmišljanja navodi prethodni, a i do kakvih će vas zaključaka dovesti ovaj tekst koji sledi nakon što ga pročitate. Mogu samo da kažem da sam ja kod sebe promenila neke stvari i to mi prija, mada ja sam osoba sklona "testiranju" svog organizma, naravno u granicama normale. Ovaj put je to smanjenje mlečnih proizvoda, što je uticalo da brže varim hranu i imam bolju definiciju mišića, možda su to neke reakcije koje se meni samo pričinjavaju ali videću kako se stvari odvijaju u narednom periodu. Isključivanje mlečnih proizvoda me nije dovelo do problema "Šta sad da jedem?" jer i sami znate ukoliko bar malo pratite blog da često imam recepte bez mlečnih proizvoda. Možete probati za početak da određenim danima isključite neke namirnice, prosto se prečistite i onda će vam biti sve lakše i lakše. 
Dakle, ne šokirajte svoj organizam, polako menjajte, bitno je početi.


Alergija

U prošlom tekstu pisali smo malo o balansu i rebalansu namirnica kako bi sačuvali ili poboljšali naše zdravlje. Svi naredni tekstovi naizgled neće biti međusobno povezani tematski, ali suštinski su nerazdvojivi jer ćete, čitajući svaki naredni tekst, mobilizacijom sopstvene svesti i zdrave logike, moći da dođete do odgovora za kojima su dugo čeznula vaša pitanja. Da li vam se tekstovi sviđaju ili ne, da li možete da ih prisvojite kao rešenje za stvaranje novog, sopstvenog stila života, to ne menja činjenicu da kao takvi, svakako doprinose vašem boljem zdravlju. Sadržaj svakog teksta koji bude objavljen je vrlo disciplinovano i predano sprovođen i proveren  u praksi, tako da  u njima nećete naći pretpostavke.

Alergije, svakodnevna borba mnogih od nas. Šta smo to pogrešno uradili i šta to ne radimo dovoljno dobro kako bismo ih izbegli ili rešili se te neprijatnosti? Medikamenti? Istina, jeste najlakše i najbrže „rešenje“ za tegobe, ali samo za suzbijanje pokazatelja uzroka naših muka. Nećemo se baviti temom suzbijača alergijskih reakcija i kortikosteroidima koji značajno utiču na smirenje tegoba. Izbor rešenja je na vama, a rešenje je u vama. Da li hoćete da se lečite ili da budete zdravi? Da li je rešenje ekspres olakšanja dovoljno za vaš mir ili ste spremni na velike, doživotne promene? To su pitanja koja ostavljamo vama.
Psihosomatika je vrlo duboka i ne sasvim istražena oblast. Ali jedna od teorija (verujte i praksa), objašnjava vezu uma sa telom kao razlog pojave alergija. Naime, osobe koje su netolerantne, odnosno, nestrpljive, teško prihvataju kritiku ili čak sugestiju prepoznaju kao kritiku, pa na sve ovo još i burno reaguju, su najčešće osobe koje su sklone alergijama. Ako takvo stanje ponašanja prenesemo na telo, videđemo da, u fiziološkom smislu, imamo istu reakciju na alergene. Osobe sa alergijom sve potencijalne alegrene u vazduhu, iz ma kog izvora, prepoznaju kao napad na svoj sistem i burno se brane aparatima koji su najviše izloženi: pluća, nos, uši, grlo, digestivni sistem i koža.To su takođe aparati koji koriste svoje mehanizme odbrane i u prvom slucaju,kada se radi o ponašanju čoveka.
Bioenergetska medicina ima svoju teoriju koja je takođe potvrđena i u praksi. Osobe koje imaju alergiju nisu energetski slabe. Naprotiv, postoji energetski višak koji je neophodno izbaciti. Telo koristi svoje mehanizme eliminacije viška energije i tako se iste oslobađa, a alergeni su samo okidači koji te mehanizme pokreću. Energo terapija može bitno uticati na uravnoteženje energetskog bilansa tela i držati ga takvim izvesno vreme. Potrebno je uraditi mnogo više od nekoliko terapija energijom kako bi efekti bili trajni. Energo terapije koje se preporučuju u ovakvim stanjima jesu TETA healing (otkloniće razne nedoumice i konflikte na odredištu glava-telo), Reiki terapija (izazvaće balansiranje biomagnetnog polja čoveka i na taj način stimulisati telo da se isceli), Bioenergija (terapija koja rešava konkretni zdravstveni problem, brzo i gotovo sigurno). Sve tehnike su dobre i daju dobar odgovor za vaše isceljenje, ali predstavljaju samo deo vaše vrlo moguće misije.
Ishrana kao nerazdvojivi deo svakog zdravog ili nezdravog stanja često može da presudi u svoju korist. Koliko je dobro izbalansirana ili ne, toliko će i uticati na stanje alergija. Njen kvalitet, način pripreme i poreklo, može dosta da utiče i na prethodna dva činioca. Način ishrane mnogo utiče na naše misli, navike, ponašanje, karakter... Koliko može uticati na enertesku ravnotežu, blagovremeno ćete već shvatiti iz svih pisanija koja budu plasirana.
Budući da se bavimo opisom ishrane dalekog istoka i da je to jedan od pogodnijih i bolje objašnjenih načina hranjenja, a pritom je uklopljivan i, opet, kroz tekstove, videćete koliko uklopiv način ishrane, baziraćemo se na, naizgled, već jako poznatim stvarima koje su u srži  jednostavne.
Jin hrana je hrana koja je odgovorna za pojavu alergija. Neke osobe tvrde da ceo život žive bez alergija i sada odjednom i oni počinju da pate zbog njih. To je zato što hrana koja izaziva alergije ima kumulativno dejstvo, što znači da njenim nagomilavanjem u našem telu, u jednom trenutku dolazi do nagomilavanja jin hrane koja se u nasem telu zadržava u obliku sluzi ili kisele sredine organizma.  Pomenuli smo već neke namirnice iz jin linije, ali se mlečni proizvodi i mleko stavljaju na prvo mesto nepoželjnih namirnica. Mleko i mlečni proizvodi u sebi nose veliku količinu kalorijske i jin energije (neki produkti mleka mogu biti i ekstremno jang, što takođe nije dobro). Moguće je čak da hrana može imati i superponirajuće dejstvo u smislu da jedna namirnica pojačava energetsko dejstvo prethodne. Sav višak tako nagomilane materijalizovane energije, mora nekako naći izlaz. Alergijske reakcije u vidu nadraženosti disajnih puteva, pojava na koži, sekreta su odličan način da se organizam prinudno oslobodi viška. Iz ovoga se jasno izvodi zaključak da je potrebno smanjiti unos jin hrane, ali ne na račun povećavanja unosa jang hrane. Dakle, opet se vraćamo na ravnotežu ishrane.
 Ekstremno jin ili ekstremno jang hrana se takođe može odraziti na promene u ponašanju osobe, što je u direktnoj vezi sa temom psihosomatike. Već smo u prethodnom tekstu objasnili vezu izmedju hrane i energije, tako da je opravdano opisivanje i teme bioenergije.
Evo jednog uopštenog primera životnog stila za oslobađanje od alergija:
-          Jedite hranu od celog zrna, po mogućstvu da nije fabrički obrađena (naša preporuka je kuvani proso, integralni pirinač)
-          Povrće sa većim sadržajem gvožđa, spremljeno kuvanjem ili blanširanjem
-          Izbacite mlečne proizvode
-          Smanjite unos jaja
-          Izbacite stimulativne i pepermint čajeve i bitno umanjite korišćenje kafe
-          Izbacite mesne prerađevine
-          Smanjite alkoholno piće
-          Smanjite unos mesa u letnjem periodu, a pripremajte ga dinstanjem
-         Provodite više vremena  u prirodi u pokušaju da se sprijateljite sa svojim alergenima uz vežbe disanja
-          Budite fizički ativni, a fizička aktivnost ne sme izazvati previše znojenja
-          Izbegavajte pripremu hrane u veštačkim materijalima
-          Hranu žvaćite dok se potpuno ne razloži u ustima
-          Pre i nakon obroka popijte po tri gutljaja vruće vode
-          Budite zahvalni svima i  na svemu

Još jedan savet koji može ubrzati ceo proces oslobađanja od alergija jeste post. Kada kažemo post, u ovom slučaju se to odnosi na maksimalno smanjenje unosa hrane, a ne na izostavljanje mesa. Samo smanjenje količine namirnica daje telu šansu da se očisti od viška energije dobijene iz hrane.

2 коментара:

  1. uvek balans pre svega....a to je nazalost najteze

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam pre svega što ste pročitali tekst :) Da, o dosta toga treba voditi računa, uz obaveze i svakodnevni ubrzan život to dođe još teže. Zbog toga se i trudim da motivišem ljude i olakšam bar malo :) Pozdrav, prijatan dan

      Избриши