понедељак, 16. октобар 2017.

Galeta



Svake jeseni na selu imamo kruške koje su jako tvrde za jelo, jedina opcija je da ih ispečem ili skuvam kao kompot. Ovaj put sam imala želju da ih malo bolje iskoristim, učinim zanimljivijim i ukusnijim. Mislim da sam im sa ovim receptom istakla lepotu i da ću definitivno mnogo puta praviti ovaj recept jer će krušaka biti mnogo.

Potrebno:
-7 kašika heljdinog brašna
-7 kašika speltinog brašna
-1/3 kašike praška za pecivo
-5 kašika maslinovog ulja
-1 kašika meda
-1/2 šolje vode
-3 veće tvrđe kruške
-1 kašika cimeta

Najpre uklučite rernu da se greje na 180 stepeni. U posudi pomešajte oba brašna, prašak za pecivo pa dodajte ulje, med i zamešajte sa vodom. Potrebno je da dobijete testo koje se ne lepi mnogo i može da se razvija oklagijom. Ako vam se učini previše lepljivo dodajte još speltinog brašna (dodatno heljdino će ga učiniti još lepljivije).  Pre razvijanja spremite kruške, oljuštite isecite na tanje kriške pa pospite cimetom, a ako nisu dovoljno slatke možete dodati i med u njih. Kada ste sve spremili na pek papriu (otprilike 27x33cm ) razvucite testo oklagijom na 3-4mm debljine. Složite kruške na njega, ali ne skroz uz ivicu testa, ostavite 2cm kako bi mogli da preklopite taj deo preko krušaka. Kada ste sve poređali i preklopili ivice prebacite na pelh pa u rernu. Peče se oko 40 minuta, videćete već, kada porumeni i kruške se upeku, gotovo je. Najbolje je da sačekate neki minut pa odvojite od pek papira kako bi se ohladila ( najbolje na rešetki od rerne). 


2 коментара:

  1. Da li mogu i jabuke umeso krusaka?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, pre svega hvala što ste se javili i što pratite. Nisam sigurna za jabuke jer su nekako mekane kada se ispeku i puste dosta vode. Kruške su suvlje i ne raspadnu se previše pa ne natope koru ispod, koja treba da bude hrskavija. Mada mi je jedna osoba na Instagramu pisala da je pravila sa jabukama, sad eto vi odlučite. Prijatan ostatak dana

      Избриши