уторак, 10. октобар 2017.

Kokosovo mleko


Već sam imala jedan post vezan za pravljenje mleka, u pitanju je bilo sojino. Pošto sam rešila da isključim malo mlečne proizvode, često pravim tako mini testove. Dosta članaka vezanih za kokosovo mleko na internetu, neka se kuvaju neka ne. Ja ću vam ovde pisati pripremu za ono koje se kuva, malo je brža verzija jer ne čekate da kokosovo brašno stoji u vodi. Nisam jš uvek shvatila raziku između ova dva tipa pripreme ali verovatno da ima. Uglavnom, ništa specijalno vam nije potrebno za pripremu, jedino što mi je zao je upravo to što nisam počela ranije da ga pravim.

Potrebno:
-1 šolja kokosovog brašna
-4 šolje vode


Najpre sipajte brašno u veću šerpu pa dodajte 4 šolje vode. Stavite na ringlu da se greje, nema potrebe da ringla bude prejaka, neki pretposlednji nivo. Pratite kako se kuva kada proključa, ukupno treba da se kuva oko 20-30 minuta. Ako želite možete dodati još brašna da bi imali intenzivniji ukus, ja sam ovu srazmeru našla sebi kao odgovarajuću. Pred kraj kuvanja smanjite još ringlu, samo da se blago kuva. Kada bude gotovo skinite i sačekajte da se prohladi. Zatim ga dobro izblendajte kako bi masa što više pobelela i brašno pustilo aromu. Na drugoj strani pripremite posudu i krpu ili gazu, samo neka bude što gušća kako bi se dobro ocedilo i odvojilo brašno od tečnosti. Zbog ovog momenta ceđenja bitno je da je tečnost prohlađena jer je najbolje rukom ocediti. Polako sipajte masu kroz krpu i cedite, kokos koji ostaje u krpi treba da bude prilično suv. Njeg sačuvajte za kolače ili šejkove, nikako ga nemojte bacati. Ja ga ostavim u većoj posudi, malo rastresem i iskoristim u toku naredna dva dana. Nemojte ga ubacivati u teglu , kesu ili bilo kako zatvarati jer mu treba vremena da se osuši. Moj savet je da nađete neke kolače sa kokosom i odmah iskoristite. Kada ste ocedili sve, mleko se ohladilo odložite ga u frižider , najbolje u staklenu flašu. Rok trajanja mu je oko 3 dana, barem meni nije stajalo duže jer količina je mala, malo manje od litra.

2 коментара:

  1. Savrseno!!! Odmah sam napravila..jednostavno i ukusno. Svaka cast!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre svega hvala što pratite blog i delite svoje utiske. Mnogo mi je drago da Vam se dopalo. Uživajte u kuvanju, prijatan dan!

      Избриши