четвртак, 26. октобар 2017.

Lanena čorba



Evo nešto da nas zagreje u ovim hladnim danima, čorbica sa piletinom i povrćem je pravi izbor. Malo drugačije od svih na koji ste uglavnom navikli, ova nema brašna, krompira, a ipak ima finu teksturu.


Potrebno:
-1 komad belog mesa (najbolje karabatak)
-1 veća šargarepa
-1 veća tikvica
-1 crni luk
-šaka svežeg spanaća
-2 kašike mlevenog lanenog semena
-so, biber

U veću srepu sipajte dve šolje vode, ubacite parče piletine, ceo oljušten luk, a šargarepu i tikvicu isecite na kolutove. Ostavite da se kuva oko 25 minuta pa onda izvadite kolutove kuvane tikvice, ceo luk i ispasirajte dobro. Zatim vratite u šerpu, umešajte u vodu od kuvanja pa poslolite i dodajte biber. Piletinu možete iseckati na sitno ili cepati na trakice, biće vam još ukusnije. Pored svega možete dodati i šaku seckanog spanaća koji če se taman obariti u vreloj ćorbi. Na kraju isključite ringlu pa u manjoj posudi pomešajte mleveno laneno seme sa 2-3 kašike vode koje ćete uz mućenje dodajte u čorbu da biste je dodatno zgusnuli. Od navedene količine sastojaka dobijate oko 3-4 porcije, mada poješćete i više nego što ste planirali jer je okrepljujuća.

Često nam čorba bude kompletan obrok, kada nismo mnogo gladni, ovde bi nam onda falio neki hleb ili pogačica. Preporuka je da napravite tanki hleb od 3 kašike kukuruznog žutog brašna, 1 kašike mlevenog lanenog semena, prstohvata sode bikarbone, malo soli i kima. Samo pomešajte sastojke i dodajte 1/3 šolje tople vode dok ne dobijete gusto testo . Pečete rastanjeno na blago podmazanom grill tiganju po par minuta sa obe strane.

Нема коментара:

Постави коментар