недеља, 12. новембар 2017.

Bella taljatela


Beli sos od povrća koji možete kombinovati uz testeninu ili meso. Prilično jednostavno se pravi, a uvek ga možete obogatiti još nekim začinom ili drugačijim uljem pa dobiti malo drugačiju verziju. Količina sastojaka je za jednu veću šolju sosa, pa ako spremite malo više testenine imaćete fin obrok za dvoje.

Potrebno:
-2 šolje cvetova karfiola
-1 srednji crni luk
-5 čena belog luka
-so, biber
-1 dobra kašika kokosovog ulja (ili puter, nisam sigurna kako bi bilo sa maslinovim uljem)
-5-6 šampinjona
-1 kašika maslinovog ulja (ovde je za šampinjone pa može bilo koje drugo)
-1/2 šolje kuvanih leblebija ili kukuruza šećerca
-testenina po želji


U velikoj šerpi sa dosta vode skuvajte dobro karfiol ( otprilike 20minuta se kuva), a umesto vode ga možete kuvati i u nekom bujonu. Oba luka iseckajte na listiće pa dinstajte na kokosovom ulju( ili puteru, ako njega koristite) na pretposlednjem nivou ringle uz često mešanje dok ne dobrije zlatnu boju. Možete ga malo začiniti sa biberom i posoliti. Kada obe šerpe budu gotove sačekajte da se prohlade (karfiol ocedite od tečnosti) pa sameljite u blenderu zajedno. Možete dodati i par kašika bujona ili mleka ( biljno ili obično) ako želite ređu masu. To je to sos je gotov, naravno možete ga obogatiti još nekim sastojcima, kao što su mleveni bademi, svež bosiljak, majčina dušica. Sos možete čuvati u frižideru u staklenoj tegli, dan, dva.


Na kraju samo skuvajte testeninu ( ovde su bile taljatele sa dodatkom spanaća, mislim da su se odlično uklopile), dobro ocedite i odložite na stranu. Šampinjone isecite na listiće pa propržite na ulju ( maslinovo ili neko drugo) dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim isključite ringlu pa u šampinjone dodajte prethodno spremljen sos, kratko izmešajte. Ovde možete dodati, kari, leblebije ili kukuruz šećerac i na kraju kuvanu testeninu. Meni je najlepše kada se sve umeša zajedno, vi možete kako vama više odgovara. Izuzeno je fina i neobičnog ukusa, testenina na ovaj način uz kombinaciju sosa od povrća može biti dosta lakše svarljiv obrok.



Нема коментара:

Постави коментар