понедељак, 20. новембар 2017.

Bundevica


Ponekad mi nisu jasni momenti u kojima nastanu ovakvi kolači. Počela sam sloj po sloj, dodavala sastojke, drugačije ukuse. Ovo je jedan jesenji kolač, lagan i lak za pripremu iako možda deluje komplikovano nekome za početak. Količina sastojaka je za jednu malu tortu ( moja je bila prečnika 16 cm), ali ako želite za regularni pleh samo duplirajte sastojke.

Potrebno:
-3 banane
-2 jaja
-oko 200-250 ml pirea od bundeve ( musktna, kuvana u vodi oko 10ak minuta, dok ne omekša, oceđena pa pasirana)
-3/4 šolje ražanog integralnog brašna ( može i neko drugo integralno)
-1/2 kašike praška za pecivo
-1/3 kašike sode bikarbone
-3 kašike maslinovog ulja ( može i neko drugo)
-2 kašike orašastih plodova ( krupno seckani)
-cimet, vanila

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. U blenderu umutite dobro dve banane da dobijete tečnu masu, pa u to dodajte ulje, ražano brašno, seckane orašaste plodove, vanilu ili cimet,  sodu i prašak za pecivo. Rasporedite masu u pek papirom obložen pleh (meni je bila duboka šerpica prečnika 16cm) pa zapecite oko 10 minuta( samo da nadođe i ne bude previše meko). Dok se to peče umutite dobro belanca, dodajte kolutiće banane, nastavite da mutite dok ne dobijete glatku i penastu masu, pa tek onda dodajte žumaca. Od te mase odvojite pet kašika u neku šolju, a u ostatak mase dodajte pasiranu bundevu i umešajte spatulom. Pošto se prvi sloj zapekao dodajte drugi sa bundevom, pa opet zapecite desetak minuta, ovde već možete da smanjite temperaturu na 160-170. I na kraju nakon drugih 10 minuta prelijte sa ostatkom mase iz šolje i ostavite da se još zapeče, pretpostavljam nepunih 10 minuta, to već zavisi od vaše rerne. Kada se ispeče sve odvojite od pek papira pa ostavite na rešetku da se ohladi. Gotov kolač možete posuti topljenom crnom čokoladom, kokosom ili nečim po vašoj želji.

Нема коментара:

Постави коментар