недеља, 26. новембар 2017.

Heljdine palačinke


Heljdino brašno mi je jedno od omiljenih, ima lepu strukturu i aromu što ga zaista čini posebnim. Pored toga tu su i izuzetna hranljiva svojstava. U nastavku je recept za fine palačinke, količina sastojaka je taman za jednu osobu, pa da krenemo...

Potrebno :
-1 jaje
-100ml mineralne vode
-4 kašike heljdinog brašna
-1/3 kašičice praška za pecivo
-prstohvat soliNajpre stavite tiganj na ringlu da se greje, najbolje teflonski, neka bude suv. Za to vreme u posudi umutite celo jaje, može i viljuškom. Onda u to dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pa dobro umešajte. Na kraju damo dodajte polako vodu, gustina treba da bude možda i za nijansu ređa od klasičnih palačinki, ali zgusnuće se zbog heljdinog brašna. Pred pečenje treba da izgleda kao na fotografiji desno. Pošto se tiganj već zagrejao premažite ga sa par kapi ulja koje inače koristite i sipajte manju kutlaču mase, ako želite manje palačinke, to je na vama. Biće malo deblje obratite pažnju na to, ali su hrskavije od običnih.


Dovoljno je malo da se zapeče sa jedne strane, pojave se mehurići i rupice odozgo kao što vidite na fotografiji levo. Tada je spremana da se okrene spatulom na drugu stranu malo i to je to. Ne morate premazati uljem pre svake, dovoljno je na svaku drugu. Možete ih jesti sa slanim i slatkim namazima. Na fotografiji je kombinacija sa plasiranim avokadom u koji je dodato malo morske soli i limuna. Možete ih jest i sa slatkim kombinacijama. 
Нема коментара:

Постави коментар