среда, 22. новембар 2017.

Jesenji kolutići


Ovakve ideje mi dođu kada treba iskoristiti brzo neke ostatke hrane, ovaj put je to bio komad bundeve. Nisam bila sigurna u kom obliku će biti kolač, pa sam polako krenula. Najpre sam rendala bundevu da vidim koliko  je vodena, onda ostali sastojci dodavanje po ukusu i nakraju sam dobila ove mekane kolutiće. Kolač ne sadrži mleko i mlečne proizvode, umesto šećera je džem, ali možete koristiti i med, pa da krenemo  sa receptom...

Potrebno:
-2 šolje rendane bundeve ( ovde je bila muskatna)
-8 kašika kokosovog brašna
-5 kašika pahuljica (bilo koje, nije bitno)
-3 kašike džema ( kajsija, šljiva)
-3 kašike rogača
-3 kašike ulja ( maslinovo, kokosovo, na kraju može i neko drugo, ali ova su mi najlepša)
-3 kašike mlevenog lanenog semena
-3 kašike orašastih plodova ili smeneki ( suncokret, orah, badem, golica, lešnik...)
-po želji neki začin kao što je cimet, vanila, karanfilić, muskatni orah

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim u posudu izrendajte bundevu,  dodajte laneno seme pa mešajte dok bundeva ne pusti sok i natopi semenke. Onda sledi ostatak sastojka, malo po malo dodajte i konstantno mešajte. Ako se slučajno desi da vam je bundeva suva, pa nije mogla da natopi sastojke i masa se osipa, dodajte neku kašiku meda, vode, biljnog ili običnog mleka, to su neke opcije mada mislim da nećete imati problema. Kada se masta sjedini odvajajte kuglice malo veće od oraha i između dlanova ih upresujte u kružne kolačiće, pa ređajte u pleh obložen pek papirom. Ne sećam se tačno koliko sam dobila komada, ali znam da je bio pun srednji pleh ( dimenzija 40x30cm). Što se tiče pečenja, to opet zavisi od vaše rerne, potrebno je da porumene i stegnu se, dakle ne možete da pogrešite mnogo. Mogu stajati par dana, najbolje ih čuvajte u zatvorenoj kutiji ili tegli kako bi zadržali arome i svežinu.


Нема коментара:

Постави коментар