субота, 18. новембар 2017.

Krekeri



Krekeri, hlebovi, pogačice uvek možete napraviti zdravije verzije, ako se samo malo tome posvetite. Za početak izaberite brašno koje najviše volite, semenke, ulje ili mast pa krenite sa kombinacijama. U nastavku je recept za jedne krekere koje uvek možete obogatiti nekim svojim sastojcima kao što su orašasti plodovi, druge semenke ili neko drugo brašno.

Potrebno:
-5 kašika ražanog brašna ( može i neko drugo integralno)
-5 kašika heljdinog brašna ( poželjno)
-5 kašika pahuljica ( može bilo koje)
-1/2 kašike praška za pecivo
-1/2 kašike sode bikarbone
-so ukusu
-susam, suncokret, kim
-2 kašike masti ( ako baš nemate probajte sa puterom ili uljem, ja nisam isprobavala tako)
-100ml mineralne vode

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. U posudi pomešajte sve suve sastojke pa dodajte mast. Spatulom mešajte dok mast ne pokupi suve sastojke što više, pa tek onda dodajte vodu. Spremite dva pek papira između kojih ćete razvijati krekere kako vam se ne bi lepilo za oklagiju. Kada rastanjite testo na željenu debljinu čašom ili modlom vadite željene oblike ( meni je testo bilo malo tanje od 5mm). Svaki kreker bockajte viljuškom na sredini, lepše će se ispeći, a i biće dekorativnije. Od ove količine dobijate jedan srednji pleh, pa kada sve isečete spremite pleh i direktno ubacite u rernu. Peku se dok ne porumene blago, smo pazite da vam ne izgore. Najbolje je da se dobro ohlade pa tek onda da ih jedete, jer će tako biti hrskaviji. Čuvajte ih u staklenoj tegli par dana.


Нема коментара:

Постави коментар