четвртак, 30. новембар 2017.

Umak od spanaća


Obožavam umake i sosove od povrća podjednako kao namaze od mahunarki i orašastih plodova. Jesen je godišnje doba kada ih najčešće pravim jer ima dosta svežeg sezonskog povrća.

Potrebno:
-2 šolje svežeg spanaća
-šaka sirovog badema
-2 kašike sirovih semenki bundeve
-4-5 čena belog luka
-sok od manjeg limuna
-4 kašike maslinovog ulja
-so, biber

Najpre oćistite spanać i dobro isperite, pa ga prebacite u blender uz dodatak ostalih sastojaka. Što se tiče badema i semenki ja ih uglavnom posebno sameljem pa onda dodam, vi možete kako želite. To je to, dobili ste fin umak, a u skladu  sa vašim ukusom možete povećati ili smanjiti navedene sastojke pa time podesiti gustinu. Idealna je kombinacija uz neki integralni hleb ili meso, jer kao što znamo povrće se idealno slaže uz sve namirnice.


Predlog za "hleb" uz ovaj namaz je nešto poput tanke pogače, pa ću vam ovde napisati recept i za njega, vrlo se jednostavno priprema, pa da krenemo...

Potrebno:
-5 kašika heljdninog brašna ( poželjno)
-5 kašika kukuruznog brašna (žuto ili belo, svejedno)
-5 kašika ovsenih pahuljica ( može bilo koje)
-1/2 kašičice praška za pecivo
-1/4 kašičice sode bikarbone
-5 kašika mlevenog lanenog semena
-prstohvat soli
-1 kašika masti ( može i ulje)
-oko 2 1/2 šolje mineralne vode ( možda i više)
-semenke suncokreta, susama ili neke druge po vašoj želji



Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni, pa pređite na pripremu mase. U posudi pomešajte oba brašna, pahuljice, sodu, prašak za pecivo, so, lan  izmešajte pa onda dodajte mast. Kada sjedinite masu počnite da dodajete mineralnu vodu. Toliko puta sam dodavala da nisam tačno sigurna koliko je bilo, ali vi samo polako, dok ne dobijete gustinu kao za projice. Masa može i da odstoji malo, a ako primetite da se zgusnula, to se dešava često zbog lanenog semena i heljdinog brašna, dodajte još malo vode. Bitno je samo da masa bude blago tečnija, da malo pada sa kašike. Na kraju sve  sipajte u pek papirom obložen pleh. Najbolje je da uzmete veći pleh ( otprilike dimenzija 25x30cm) pa rastanjite lepo da bude što hrskavije i na kraju pospete semenkama. Peče se dok god ne porumeni,  pred kraj možete malo i da povećate temperaturu rerne. Pogača će se sama odvojiti od pek papira pa je samo prebacite na rešetku od rerne da se ohladi dobro. Može da stoji par dana, biće ukusna  i hrskava. 

Нема коментара:

Постави коментар