среда, 29. новембар 2017.

Orange cake


Ovaj put kolač sa prosom, posna varijanta bez ulja, puna mirisnih aroma, koje zaista podesećaju baš na jesen. Pogledajte recept u nastavku, količina satojaka je za jedan srednji kolač, taman da probate i vidite da li vam se dopadaju ove kombinacije!

Potrebno:
-1/2 šolje pirea od bundeve
-1 manja pomorandža
-6 kašika ljuštenog prosa
-6 kašika pahuljica (može bilo koje) 
-6 kašika mlevenog lana
-2 kašike džema ( šljiva, kajsija ili med) 
-2 kašike rogača
-šaka badema
-šaka semenki od suncokreta


Najpre dobro isperite proso, najbolje da odstoji u vodi neko vreme ili prenoći. Nakon toga ocedite vodu u kojoj je stajao i dodajte novu pa kuvajte desetak minuta, ne potpuno. Bundevu skuvajte kako biste napravili pire. Najbolja je muskatna ima dobru boju,  a i ukus. Kuva se oko 10ak minuta, ako isečete na sitno to će ići lagao. Kada se ohladi sameljite u blenderu sa jednom oljuštenom pomorandžom. 
Uključite rernu da se greje na 180 stepeni dok vi spremate masu. U veću posudu ocedite proso od vode, ali ne baš potpuno kako bi imalo tećnosti da još nabubri u rerni, zatim dodajte pire od bundeve sa pomorandžom,  rendanu koru od pomorandže, laneno seme, rogač, suncokret, seckani badem, džem, pahuljice pa dobro umešajte masu ( treba da izgleda ko na fotografiji iznad). Obložite pek papirom pleh otprilike dimenzija 10x25cm, to je otprilike kao srednji pleh za hleb, naravno vi možete i neki drugog oblika. Prebacite masu u njega par puta udarite o podlogu da se masa lepo rasporedi i pravac rerna. Peče se duže, dok god ne dobije finu koricu, porumeni i stegne se. Kada se ispeče, sačekajte malo pa odvojite od pek papira. Najbolje je da se ohladi na rešetki od rerne, pa kada prođe to vreme možete da ga prelijete topljenom crnom čokoladom ili mešavinom kakaoa i meda ( srazmera je kašika meda na kašičicu kakaoa plus malo arome vanile ili ruma). Kolač može da stoji par dana, nema sastojaka koji bi se pokvarili, super je čak i za doručak. 


Нема коментара:

Постави коментар