уторак, 14. новембар 2017.

Palenta pizza



Meni je uvek zanimljivije da pravim drugačiju podlogu za pizzu od samog fila. Ovaj put je to obična kuvana palenta, a top može da bude po vašem ukusu, daću vam neke predloge koje možda možete da iskoristite. Količina sastojka je za jednu manju pizzu (prečnika 20cm) taman za jedan fin obrok.

Potrebno:
-5 kašika palente ( ne žuto kukuruzno brašno)
-so, biber
-2-3 čena belog luka
-1 kašika maslinovog ulja ( može i neko drugo)
-3 kašike paradajz soka ili pirea
-3-4  šampinjona
-par maslina, origano, majčina dušica

Najpre odvojite 300ml vode u šerpu pa stavite da se kuva. Čim voda počne da se "čuje" dodajte paletu i brzo mešajte da bi ste dobili lepu strukturu. Smanjite ringlu da ne zagori pa dodajte so i biber. Ovome nije potrebno dugo, čim se zgusne gotovo je. Pripremite pek papir( možete ga odmah staviti u pleh kako bi vam kasnije bilo lakše) na koji ćete rastanjiti palentu u obliku kruga, kao podloga za pizzu ( debljinu odredite sami, meni je bila tanja od 1cm). Ostavite da se ohladi i stegne, ovo možete i praviti uveče pa samo ujutru filovati i peći ili staviti u frižier da se brzo ohladi. Kada se ohladi uključite rernu da se greje na 180 stepeni, a vi spremate fil.. Ukoliko volite beli luk možete ga izredati i pomešati sa uljem pa premazati prvo podlogu, zapeći par minuta. Kada se zapeče izvadite iz rerne pa onda ređati filove, paradajz sok, šampinjone, masline, obilo sipati origano ili majčinu dušicu. Pored svega možete dodati kuvane leblebije ili kukuruz šećerac, kolutove papirike, suvomesnato ili neki sir ako jedete. Kada ste sve spremili pravac u rernu, peče se dok god se ne upeku šampinjoni i ostatak fila. Sačekajte da se prohladi pa polako odlepite od pek papria i vaš obrok je spreman.




Нема коментара:

Постави коментар