субота, 04. новембар 2017.

Popi pita


Jedna prilično čudna kombinacija sastojaka, slatkasta ali vrlo lagana i bez belog šećera. Upravo zbog toga može biti idealan doručak i prilika da jedete slatko bez griže savesti. Kada vidite sastojke shvatićete da je ovo nešto što ćete često praviti.

Potrebno:
-3 jaja
-2 dobro zrele banane
-1 manja tikvica
-6 kašika speltinog brašna ( može i neko drugo integralno sa glutenom)
-10 kašika maka
-4 kašike mlevenog lanenog semena
-2 kašičice praška za pecivo
-1/2 kašičice sode bikarbone
-6 kašika maslinovog ulja ( može i neko drugo)
-po želji seckani orašasti plodovi i neka aroma ( vanila, rum)


Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni.  U većoj posudi prvo umutite dobro belanca pa dodajte žumanca. Kada se dobije dobro penasta masa dodajte komadiće banane, ulje i nastavite da mutite. Na kraju odložite mikser i spatulom umešajte ostale sastojke. Pripremite okrugli pleh prečnika 24cm (nije neophodno ali je lepše) obložen pek papirom pa u njega sipajte masu. Pecite na srednjoj visini rerne, oko 35 minuta, a pred kraj možete malo da povećate temperaturu. Ukoliko niste sigurni da li je pečeno možete bocnuti čačkalicom, pa ako ne ostaje „živo“ testo na njoj, gotovo je. Sačekajte malo da se ohladi pa odvojite od pleha i prebacite na rešetku da se hladi, to je najbolje da se ne bi uparila odozdo. Da biste upotpunili ukus odozgo možete premazati nekim finim džemom i posuti mlevenim orasima ili suvim pšeničnim klicama. 


Нема коментара:

Постави коментар