петак, 03. новембар 2017.

Moje meze



Pošto sam shvatila da nemam recept za humus na blogu rešila sam da brzo napišem jedan. Ovo je najjednostavnija verzija, pa ću vam dati predloge šta možete još dodati i obogatiti ga. Preporučujem svima da ga probaju, pored toga što je zdrav, vrlo je ukusan i zasiti prilično. Pišem vam količnu sastojaka za jednu manju teglu ( malo veću od šolje) taman za par dana.

Potrebno:
-1 šolja kuvanih leblebija
-1/3 šolje tečnosti od kuvanja ( preporučujem da je koristite jer daje jako lepu teksturu namazu)
-6 kašika sirovog susama
-3 kašike maslinovog ulja
-1/3 kašičice soli
-3 kašike limunovog soka
-po želji biber, beli luk, slatka paprika, ruzmarin, majčina dušica

Najbolje je da sami kuvate leblebiju, prilično je jednostavno, a i dosta uštedite. Poželjno je da prenoći u vodi, kako bi dobro upila vodu i nabubrila. Zatim ujutru ocedite tu vodu, dodate dosta nove i pravac kuvanje. Dovoljno je otprilike pola sata do 45 minuta, samo da bude meka unutra. Ja često kuvam i kada ne planiram da pravim humus, onda je zaledim u porcijama sa malo tečnosti od kuvanja i uvek imam praktično na pola spremljen namaz. Pošto smo deo oko kuvanja prošli pređimo na samu pripremu namaza, kada se leblebija prohladi odvojite šolju leblebija i 1/3 tečnosti od kuvanja. Zatim to prebacite u dobar blender pa dodajte sok limuna, ulje i dobro sameljite. Što se tiče susama ja ga uglavnom sameljem dobro odvojeno pa dodam na kraju da zgusne masu sa leblebijama. Ovo je neka moja srazmera sastojaka vi možete povećati ulje ili dodati tahini (pasta od susama koju možete i sami praviti od miksa ulja i susama, mada sve te sastojke već imate ovde) . Na kraju posolite pa možete dodati začine, kao što sam navela: biber, beli luk ( uglavnom ga izrendam pa dodam na kraju, bez miksanja u blenderu), pored toga dobra je i kombinacija sa slatkom mlevenom paprikom ili nekim biljnim začinima. Najbolje je kada prenoći tada svi ukusi puste aromu i dobije dobru strukturu. Preporuka je da kombinujete sa nekim home made hlebom, na fotografiji je The 'lebac (klik na naziv vas vodi do recepta za ovaj sjajan tanki hleb).


Нема коментара:

Постави коментар